Sun lanserer super-Napster

Onsdag lanserte Sun sin P2P-programvare Jxta, en forbedring av både Napster og Gnutella. Sun deler ut systemet gratis til alle utviklere som vil ha.

Først kom Napster og så kom Gnutella. Begge var systemer som lar enkelt-brukere dele filer, informasjon og søk. Nå lanserer Sun Microsystems Inc et "super-Gnutella"-system. Jxta (uttales djuksta) kombinerer en peer-to-peer-klient for å dele innhold mellom brukere med et bedre søkesystem.

Les: Sun setter premieredato på P2P-satsing

Sun avduket sin Jxta-plan i februar og systemet ble lansert onsdag. Men du kan foreløpig ikke laste ned noe ferdig program og søke på nettet. Lanseringen onsdag var basisverktøyene i systemet. Nå er det opp til all verdens utviklere å lage enkle eller avanserte klienter og server-pakker.

Utviklere som logger seg på Jxta-hjemmesiden kan laste ned både kildekoden og tilhørende utviklingsverktøy.

Med onsdagens lansering rekker Sun ut i markedet før Microsoft. for Bill Gates har lenge jobbet med en kopi som sikkert vil følge med i Windows etterhvert. Les:Microsoft jobber med turbo-Napster

For Sun kjøpte nylig opp det meget omtalte InfraSearch. Søketeknologien fra selskapet skal lappe på det største problemet til Napster og Gnutella. Napster baserte seg på en sentral server for å gi raske søk. Et slikt nettverk kan stoppe fordi den sentrale serveren kan stenges eller havarere. Les mer om InfraSearch: Sun kjøper myteomspunnet selskap

Gnutella har ingen sentral server, men søkene går da også svært tregt og du har ingen garanti for at du finner alt som faktisk finnes der ute.


Jxta legger også til et par andre hyggelige muligheter: du kan lage lukkede brukergrupper, overvåke trafikken og ikke minst kryptere kommunikasjonen.

Sun deler ut koden til Jxta for å la andre forbedre den og bygge den inn i ny programvare. Utviklere skal også få lov å lage sine egne tillegg - det er ingen sentralisert kontroll som med Linux. Sun sammenligner Jxta-lisensen med reglene til Internett-serverprogrammet Apache.

Første versjon av Jxta-systemet er skrevet både i Java, men Sun lover også versjoner skrevet i C for flere operativsystemer.

Til toppen