FORBRUKERTEKNOLOGI

Sun legger Linux-klient på is

Sun trekker ikke Linux-klienten Java Desktop System helt, men gir den liten plass i sin reviderte strategi.

29. juni 2005 - 13:09

Suns programvaresjef John Loiacono holdt i går en briefing for pressen som deltar på selskapets pågående utviklerkonferanse JavaOne i San Francisco.

Loiacono redegjorde blant annet for en «lett endring» i strategien, som gjør at Java Desktop System tones kraftig ned. Siden lanseringen for tre år siden har Sun gjort et stort nummer av hvor mye mer effektivt og rimeligere det er å kjøre JDS framfor Microsoft Windows og Office. Organisasjoner betaler fast abonnementspris, avhengig av antall ansatte. Suns toppsjef Scott McNealy sa også at han kunne tenke seg å inngå avtaler med internettilbydere, slik at de kunne tilby gratis tynnklienter mot å få Internett og JDS på abonnement.

I november i fjor så det ut som Sun hadde greid å overbevise kinesiske myndigheter om systemets fortreffelighet. Den inngåtte avtalen ble presentert som en klar mulighet for Sun til å selge 200 millioner Linux PC-er i Kina.

Kina-avtalen ser ikke ut til å ha blitt iverksatt. Et prosjekt med britisk helsesektor førte til en beskjeden kontrakt, noen måneder før sektoren fornyet en langt mer omfattende rammeavtale med Microsoft om Windows PC-er. Her ble det klart at flirtingen med Java var et forhandlingstrekk for å øke rabatten på Windows og Office.

Mens JDS ble framstilt først og fremst som et system for organisasjoner, prøvde Sun seg i april i fjor med å selge en Linux-PC med forhåndsinstallert JDS til forbrukere gjennom den amerikanske Walmart-kjeden, med startpris 248 dollar for et komplett system. Det fenget heller ikke.

Det er med andre ord ingen stjerne som nå nærmest overlates til å selge seg selv. Sun erkjenner antakelig at selskapet er forut for sin tid, og ser seg mer tjent med å fokusere på initiativ som kan være mer lønnsomme på kort sikt. For både bedrifter og private er det ofte lite tiltrekkende å bytte PC-plattform. Skal man absolutt redusere lisenskostnader, tilbyr OpenOffice.org en fullverdig og gratis kontorpakke som ikke krever at man bytter fra Windows til Linux.

Sun prøver selv å fange opp denne tendensen ved å øke Windows-funksjonaliteten til tynnklienten Sun Ray gjennom oppkjøpet av Tarantella. Etter forliket med Microsoft i fjor, er Sun mer motivert til å sørge for interoperabilitet mellom Java og .Net på serversiden, og styrke sin konkurranseevne der, enn til å prøve på nok et vanskelig forsøk på å utfordre partneren og konkurrenten på klientsiden. Prognosene til analyseselskapene levner ingen tvil: Alle forventer overveldende Windows-dominans på pultene i overskuelig framtid.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.