Sun lover 16-kjerners prosessor i 2008

Sun bekrefter at de vil lansere en ny serie kraftige servere med 16-kjerners prosessor i 2008.

Sun lover 16-kjerners prosessor i 2008

Sun bekrefter at de vil lansere en ny serie kraftige servere med 16-kjerners prosessor i 2008.

I et intervju med eWeek har markedsdirektør Fadi Azhari i Sun bekreftet at selskapet tar sikte på å legge den kommende 16-kjernede prosessoren «Rock» i servere for det midtre og høyende segmentet innen annet halvår i 2008.

Rock er en videreutvikling av dagens åttekjernede «Niagara», offisielt kjent som Ultrasparc T1. Mens Niagara er ment å håndtere mer beskjedne oppgaver som applikasjonstjener og webserver, karakteriserer Azhari Rock-prosessoren som en betydelig milepæl innen utviklingen av symmetrisk flerprosesserende systemer. Med sine 16 prosessorer vil den kunne betjene store databaser og forretningskritiske systemer innen telekom, finans og offentlig virksomhet.

Sun opplyser videre at Ultrasparc T1-familien skal utvides med en variant som kjører i 1,4 GHz, mot 1,2 GHz i dag. Den nye modellen er beregnet på T2000-serverne.

Sun mener at nettverkstilknytningen til Rock og Ultrasparc T1 må bedres for å realisere deres potensielle ytelse. Det skal skje gjennom en egen flerporters Ethernet-brikke, foreløpig døpt «Neptune».

Poenget med Neptune er intelligent tilordning av tråder til de nye prosessorenes mange kjerner. Sun tror dette vil kunne firedoble gjennomstrømningen i forhold til tredjepartsløsningene de tyr til i dag, og snakker om å rette opp et misforhold mellom Ultrasparc T1 og tredjeparts nettverkskort. Neptune vil kunne ståtte doble og firedoble Ethernet-forbindelser i 10 Gb/s på ett eneste PCI Express-kort.

Sun har markert seg kraftig på servermarkedet i det siste, med 10 prosent andel av den globale omsetning i tredje kvartal 2006 ifølge IDC, og 11 prosent ifølge Gartner. IDC plasserer Sun på tredjeplass, altså sammen med Dell, mens Gartner har Sun på fjerdeplass. Begge har IBM og HP øverst.

    Les også:

Til toppen