Sun lover ny magisk prosessor

Om to uker lover Sun å lansere en helt ny type prosessor som skal ta rotta på Intels Pentium-brikker. MAJC kan kobles i parallell for å håndtere grafikk og video.

Om to uker lover Sun å lansere en helt ny type prosessor som skal ta rotta på Intels Pentium-brikker. MAJC kan kobles i parallell for å håndtere grafikk og video.

Etter mange års arbeid skal Sun om to uker lansere en helt ny generasjon hjerne for både PC-er, lommedatamaskiner og enkle Internett-bokser. Sun påstår de har klart å revolusjonere de designprinsippene Intel, IBM og andre bruker for å lage dagens prosessorer, skriver Wall Street Journal.

Sun-ingeniørene er ikke beskjedne når de beskriver hva de skal lansere 16 august. Først revolusjonerte selskapet programvarebransjen da de lanserte Java. Nå påstår selskapet at de skal sende dagens grunnregler for prosessordesign på museum.

MAJC (uttales magic) heter den nye prosessoren-generasjonen. Teknologien skiller seg fra vanlig prosessordesign ved at de forskjellige brikkene både håndterer vanlige operasjoner, grafikk og kommunikasjon. Dette gjør dem billige til bruk i enkle Internett-terminaler fordi Pentium og andre prosessor krever egne brikker for å lage grafikk og kommunisere.

Men det viktigste er ytelsen: MAJC er bygget for å arbeide i parallell - en maskin med MAJC-brikker kan dele på å fremstille et videobilde på skjermen. Sun hevder at MAJC er mer spesialisert og dermed vil kunne vise fram lyd, bilder og video på en raskere og billigere måte enn Intels Pentium-prosessor.

De nye Sun-brikkene skal både kunne kjøre programvare skrevet i vanlig C/C++ eller Java. Sun lovet for flere år siden å lansere en egen type prosessorer spesialiserte for kun å bruke Java-kode, men disse brikkene har foreløpig ikke kommet i salg (se pekere til tidligere saker nedenfor).

Med flere brikker i parallell, hevder Sun at en PC-liknende maskin i løpet av noen år skal gi spill med en grafikk som minner om Disney-filmer som Toy Story og Antz.

Det er store ord Sun serverer. Parallell-idéen er ikke ny og mange andre leverandører har forsøkt å lansere prosessorer som lar programvare bruke flere prosessorer på en effektiv måte, men feilet. En av de største utfordringene er å transportere de enorme datamengdene mellom brikkene.

Til toppen