Sun lover Solaris som åpen, gratis kildekode

Suns kronprins Jonathan Schwartz lover Solaris som åpen kildekode, men det er en hake ved løftet.

Suns kronprins Jonathan Schwartz lover Solaris som åpen kildekode, men det er en hake ved løftet.

På en pressekonferanse i Shanghai i går kom nestkommanderende i Sun, Jonathan Schwartz, med en oppsiktvekkende uttalelsen, ifølge OS News: «Det er ingen tvil om at vi vil gjøre Solaris til åpen kildekode.»

Med dette skal Sun ta opp konkurransen mot Linux for alvor. Men det er en stor hake ved Suns løfter: Schwartz vil ikke gi noen løfter om når det skal skje.

Etter pressekonferansen sendte Sun ut en uttalelse der det heter at prosjektet er i en «tidlig utviklingsfase», og at selskapet ikke akter å gi flere opplysninger om detaljer som mulig tidsramme eller lisensieringsmodell.

Sun har ikke alltid vært like interessert i å dele kildekode til Solaris. En stund hadde selskapet en ordning kalt Foundation Source der noen selskaper og akademiske institusjoner fikk innsyn.

For tre år siden, da Linux var i ferd med å dukke opp som gangbart operativsystem for bedriftsservere, og Microsoft nettopp hadde satt i gang sitt initiativ «Shared Source», prøvde Sun å gravlegge sitt opplegg, men måtte gjenopplive det etter store protester. Siden er Foundation Source likevel lagt død, men det er fortsatt selskaper og institusjoner som får titte på kildekoden til Solaris.

Noe av hensikten til Sun, kan være å finne en ordning der uavhengige utviklere kan bidra til Solaris samtidig som Sun selv har kontroll over systemet, omtrent på samme måte som Java utvikles i dag.

Et viktig hinder kan være at Sun selv har lisensiert andres teknologi i Solaris. Det kan begrense hvilken utstrekning hele systemet kan distribueres fritt.

Til toppen