Sun lover større fart på Internett

Gode nyheter for dem som trenger raskere Internett-servere. Til høsten kommer Sun, hovedleverandøren til store Internett-tjenester, med sin neste prosessor, UltraSparc III.

Gode nyheter for dem som trenger raskere Internett-servere. Til høsten kommer Sun, hovedleverandøren til store Internett-tjenester, med sin neste prosessor, UltraSparc III.

Takket være massive forsinkelser, vil Sun være på banen med sin nye UltraSparc III-prosessor når Intel endelig får Merced, selskapets første 64-bits prosessor i salg. Men også Sun har slitt med forsinkelser og hadde lovet å lansere de første UltraSparc III-maskiner i salg i begynnelsen av året.

Det er ikke så mange brukere som har en UltraSparc-prosessor på pulten sin, men de fleste Internett-surfere brukere UltraSparc hver dag, for det er Sun-servere som driver 70 prosent av de største Internett-tjenestene i verden.

Verken Intel eller Sun vil oppgi tall for sine nye brikker, men under en konferanse i London i går innrømmet Suns prosessor-sjef Marc Tremblay at Itanium vil være raskere på tallknusing. Den mindre konkurrenten har derfor måtte tenke kreativt.

Under konferansen i går la selskapet frem flere detaljer om sin to nye prosessorer. Grovt sett kan man si at Sun nå planlegger to spesialiserte prosessorer som sammen skal hamle opp med Intels "altmulig"-prosessor Itanium.

Suns hovedprosessor, UltraSparc, utvikles stadig mer mot til å bli en prosessor for Internett-aldren, hevder selskapet. Det er to ting som skiller UtlraSparc III fra Intels Itanium og dens etterkommere. Der Itanium kan kobles sammen opp 32 stykker i en server, vil UltraSparc III kunne dele på arbeidsoppgaver med opp til 1.000 andre brødre.
Les mer om UltraSparc III:
600 MHz UltraSparc III neste sommer
I tillegg er brikken designet mer mot behandling av kommunikasjon, både i nettverksbokser, terminaler/PCer til knyttet nett og teleutstyr. UltraSparc III kan håndtere en datastrøm på 11,2 GB i sekundet. I tillegg har brikken en større andrenivå cache enn Itanium - hele 8 Mb. Men UltraSparc kommer "bare" i 600 og 750 Mhz-versjoner mens Intel vil bryte 1 gigahertz-grensen.


Sun arbeider også med MAJC (uttales magic), en nye type prosessor som kan brukes til en rekke forskjellige oppgaver.

Les om hvordan MAJC fungerer:
Sun lover ny magisk prosessor

Sun fortalte første om Majc i fjor høst, men i går gav Tremblay bransjen klar beskjed: ikke hold pusten. Majc vil først dukke opp som en grafikkprosessor i dyre arbeidsstasjoner i 2001, var konklusjonen digi.no klarte å hale ut av han.


Men det er åpenbart en kraftig og fleksibel brikke: Eksempler på hva den kan gjøre er utpakking av seks fullskjerm videostrømmer eller styre og konvertere 100 IP-telefonkanaler til lyd. Men Sun vil ikke gi noen antydning på pris.

Tremblay innrømmet også under konferansen i går at selskapet langt på vei har nedlagt utviklingen av Java-prosessorene selskapet lenge arbeidet med.

Til toppen