BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun mangedobler Java-farten

Sun er endelig ferdig med Hotspot, en Java-kompilator som øker farten på Java-programvare dramatisk. Hvor mye raskere det går varierer enormt - en bruker forteller om femdobbelt fart. Her er lenkene du trenger for å speede opp java-en din.

Einar Ryvarden
7. mai 1999 - 16:13

Kappløpet om å lage den raskeste oversetteren for Java-programvare går inn i en ny runde etter at Sun i går lanserte sin sterkt forsinkede Hotspot-kompilator. Filosofien bak Java-programvare er at den oversettes mens den kjøres til plattformen den skal brukes på i stedet for tradisjonell programvare som forhåndskompileres og selges for forskjellige plattformer.

Oversetteren blir derfor ekstremt viktig. Med Hotspot angriper Sun oversettelsesproblemet på en ny måte. Kompilatorene fra IBM og Microsoft oversetter bare Java-koden som skal kjøres, mens Hotspot i tillegg optimaliserer de viktigste kodesegmentene. Selv om dette tar tid, hevder Sun at optimaliseringen gir signifikant hastighetsforbedring.

Akkurat hvor stor forbedringen blir er åpenbart ekstremt avhenging av koden man har laget. I forskjellige skrytemeldinger fra kunder Sun har offentliggjort, varierer fartsøkningen fra så mye som 500 prosent til mindre imponerende 20 prosent. Mange kunder er diffuse og bruker ord som "siginfikant" og "viktig" for å beskrive fartsøkningen.

Det er derfor vanskelig å si om Sun har nådd målet de lovet - å gjør Java-kode like rask som C/C++ kode laget for en spesifikk plattform. På den annen side kan ingen anklage Sun for å tvinge kundene til å ta noen finansielle sjanser: Hotspot er helt gratis, men foreløpig kan du bare laste ned en versjon for Windows fra Javasofts websider. (Se tilknyttet lenke). Sun lover å lansere versjoner for de andre viktige plattformene fortløpende.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra