Sun med en solstråle av en ikke-PC som ikke krever noe av deg

Sun lanserer onsdag en ikke-PC. Hjerneløse Sun Ray 1 kan gjøre det meste en PC kan gjøre for deg, men krever ikke noe som helst i form av vedlikehold.

Sun lanserer onsdag en ikke-PC. Hjerneløse Sun Ray 1 kan gjøre det meste en PC kan gjøre for deg, men krever ikke noe som helst i form av vedlikehold.

- Målet er at denne maskinen ikke skal være mer komplisert enn en telefon, sier Sven Ole Skrivervik i Sun Microsystems AS til digi.no.

Den vesle lekre tingen er i all hovedsak en dum terminal med en smartkort-leser. Sun vil flytte kompleksiteten bort fra skrivebordet og tilbake til der den var i 70-åra: På en sentral kraftkar av en tjenermaskin.

- Det har ingenting med Java eller JavaStation å gjøre, og det er ingen x-terminal, sier Skrivervik. Det er ganske enkelt en frame buffer beregnet på å plugges inn i et solid ethernet som sørger for å flytte grafikk, tastaturklikk og museklikk mellom boksen og den sentrale serveren.

Boksens navn er The Sun Ray 1 Enterprise Appliance, på dårlig norsk en "bedriftsdings".

Prisen for dingsen vil ligge rundt 4.000 kroner.

Den må kjøres mot en eksisterende Sun-server, eller du må kjøpe en ny. Sun hevder at prisene pr bruker vil ligge fra 200 kroner i måneden og oppover.

Fordelen er at den aldri vil bli umoderne, mener Sun. I likhet med telefonen og TV-en skal den rusle og gå etter samme enkle prinsipper i overskuelig fremtid. Telenettet er ekstremt komplisert, men brukerklienten - telefonen - er en enkel innretning.

Sun har gjort flere forsøk på å gjøre PC-en overflødig. Den første virkelige PC-killeren i selskapets øyne var JavaStation (se JavaStation: En Pandoras boks for Microsoft?), introdusert på senhøsten 1996. JavaStation har imidlertid vært en flopp, i likhet med selve konseptet "Network Computer" (NC) som Sun og Oracle har drevet frem sammen.

Problemet var, i følge Sun, at det var programvare igjen på NC-ene. Det gjorde dem kostbare og krevde oppgraderinger.

Dagens lansering må kobles mot forrige ukes nyhet om oppkjøpet av StarOffice (Sun deler ut Office-konkurrent - gratis), en suite som konkurrerer med Microsoft Office, men som kan kjøres over nett. Sun gir bort disse produktene gratis.

Til toppen