Sun med ny Java Enterprise Edition

Tilbyr også nye versjoner av både utviklingsverktøy og applikasjonsserver.

Sun med ny Java Enterprise Edition

Tilbyr også nye versjoner av både utviklingsverktøy og applikasjonsserver.

Sun kunngjorde i går tilgjengeligheten av Java Platform Enterprise Edition 6 (Java EE 6), en helt ny versjon av plattformen for Java-basert utvikling og utrulling av web- og bedriftsapplikasjoner.

Java EE 6 inkluderer ny funksjonalitet som skal øke plattformens fleksibilitet og gjøre det mulig bruke spesielle profiler rettet mot spesifikke bruksområder, slik at man ikke trenger å benytte hele plattformen på områder hvor det ikke er behov for dette.

Dette inkluderer i først omgang bare en lettvekts webprofil, som skal være designet spesielt for å møte behovene ved utrulling av webapplikasjoner. Dette inkluderer også den nye Enterprise JavaBeans (EJB) 3.1 Lite-teknologien og forbedringer av eksisterende spesifikasjoner som skal gjøre det rakst og enkelt å bygge applikasjoner, uten å måtte bygge og vedlikeholde en spesialtilpasset stakk.

Dersom det viser seg nødvendig å ha tilgang på mer av Java EE 6-plattformen enn det Web Profile tilbyr, skal dette være en enkel flytteoperasjon.

Sun regner med at det i framtiden vil bli definert ytterligere profiler gjennom Java Community Process for å møte ulike bruksscenarier.

- Over tid har Java EE-plattformen vokst og modnet til å dekke et bredt område av enterprise- og webapplikasjonsbehov. Java EE 6 er designet for å være lettere og mer modulbasert for å forenkle utvikling, betjene flere applikasjoner og å henvende seg til flere utrullingsscenarier, sier Karen Tegan Padir, sjef for MySQL og programvareinfrastruktur hos Sun, i en pressemelding.

- Introduksjonen av profiler bringer ny fleksibilitet til plattformen og bidrar til å møte behovene til ulike fellesskap ved å legge til ny funksjonalitet og egenskaper som forenkler bruken. Vi venter at Profiles vil lede til en ny æra med innovasjon og åpne for mange spennende nye produkter for Java EE-plattformen, sier Padir.

En introduksjon til de viktigste nyhetene i Java EE 6 finnes på denne siden.

Java EE-plattformen og dens underliggende teknologispesifikasjoner blir stadig utviklet gjennom Java Community Process (JCP), og som en forlengelse, av mange ulike åpen kildekodefelleskap. Blant deltakerne er selskaper som Apache, Caucho, Eclipse, Fujitsu, Google, HP, IBM, Oracle, Red Hat og SAP, i tillegg til uavhengige medlemmer av fellesskapet.

Java EE 6 skal være bakoverkompatibel med Java EE 5.

Sun skriver at Java EE SDK har blitt lastet ned mer enn 18 millioner ganger. Spesifikasjonen støttes av 28 lisensinnehavere som markedsfører Java EE-kompatible produkter.

Sun lanserte i går også Sun GlassFish Enterprise Server v3, som skal være den første applikasjonsserveren som støtter Java EE 6. Serveren støtter også andre rammeverk og språk som ikke er relatert til Java. Dette inkluderer Ruby/Rails, Python/DJango, Scala/Lift, PHP, JavaScript på serversiden og Groovy/Grails.

I tillegg lanserte selskapet utviklingsverktøyet NetBeans IDE 6.8, som støtter både Java EE 6 og GlassFish Enterprise Server v3. Den nye versjonen skal også tilby bedre støtte for PHP, JavaFX og C/C++.

Java EE 6 SDK kan lastes ned fra denne siden.

GlassFish Enterprise Server v3 kan lastes ned fra denne siden.

NetBeans IDE 6.8 er tilgjengelig for nedlasting her.

Til toppen