Sun-medgründer støtter Oracle mot Google

Scott McNealy uenig med Jonathan Schwartz i spørsmålet om Java-lisens.

Sun-medgründer støtter Oracle mot Google
Bilde:

Den første delen av rettssaken mellom Oracle og Google nærmer seg slutten. Det er ventet at selskapenes advokater vil holde de avsluttende innleggene i kveld, norsk tid.

I forrige fortsatte rettssaken også fredag, men det var torsdag at to av de mest interessante vitnene avla sine vitnemål. Vitnetmålet til Jonathan Schwartz, som var administrerende direktør i Sun mellom 2006 og 2010, da selskapet ble kjøpt av Sun, har digi.no omtalt her. Der sa Schwartz at Google ikke behøvde å ha en Java-lisens så lenge de ikke kalte programvaren sin for Java eller Java-kompatibel.

Senere samme dag var det en annen tidligere Sun-sjefs tur til å innta vitneboksen, nemlig Scott McNealy. Han var med på å grunnlegge Sun i 1982 og var administrerende direktør i selskapet fra 1984 til Schwartz tok over. Han var styreformann for Sun fra 1984 til 2010.

I sitt vitnemål gikk det fram av McNealy og Schwartz er uenige på flere punkter når det gjelder Googles bruk av Java-teknologien i Android.

Ifølge Infoworld sa McNealy at Sun lisensierte ut sine API-er (programmeringsgrensesnitt) og sammenlignet dem med arkitektoniske tegninger. Oracle har tidligere karakterisert API-ene som «blueprints».

Scott McNealy var med på å grunnlegge Sun i 1982 og var selskapets toppsjef og styreformann i en årrekke.
Scott McNealy var med på å grunnlegge Sun i 1982 og var selskapets toppsjef og styreformann i en årrekke. Bilde: Scott McNealys Twitter-konto

Om Schwartz' blogginnlegg hvor han gratulerte Google om valget av Java i Android, sa McNealy at Suns holdning til blogger var at var å anse som personlige og ikke på vegne av bedriften. McNealy sa at han aldri hadde lest bloggen til Schwartz, som selv mener at det som stod der kunne sammenlignes med pressemeldinger.

I denne første delen av rettssaken er det flere spørsmål som juryen vil måtte ta stilling til. Dette inkluderer de følge:

Er Java API-ene copyright-beskyttet?

Fikk Google lov av Sun til å ta dem i bruk uten en lisens?

Kopierte Google på ulovlig vis copyright-beskyttet kildekode inn i selskapets egen Java-implementering, Dalvik?

Etter en kjennelse i denne første delen av saken, fortsetter behandlingen av Googles påståtte krenkelse av to Oracle-patenter. Dersom Google blir funnet skyldig for krenkelse av enten copyright, patenter eller begge deler, skal domstolen til slutt avgjøre hvilken erstatning Google i så fall må gi Oracle.

    Les også:

Les mer om: