BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun og Netscape knallhardt ut mot Microsoft

Topplederne i Netscape Communications Corporation og Sun Microsystems ber Senatets dømmende myndighet om å utvide antitrustssøksmålet mot Micorosoft. Senatshøringen startet i Washington klokka 16:00 tirsdag, norsk tid.

Øystein Kvistad
3. mars 1998 - 19:07

Under en pressekonferanse forut for høringen, oppfordret Sun-sjef Scott McNealy og Netscapes CEO Jim Barksdale det amerikanske justisdepartementet om å utvide antitrustsaken mot "Microsofts brutale monopolkrefter".

Visepresident Roberta Katz i Netscape og Suns Mike Morris fortsatte med den harde anti-Microsoft-ordbruken på en annen pressekonferanse på The National Press Club senere på dagen.

Og Scott McNealy fulgte opp atter en gang, da det ble hans tur under senatshøringen:

- Vi ser på denne høringen som en utmerket mulighet til å gi det brede lag av folket et lynkurs i hva som rører seg i dagens programvareindustri. For dette handler ikke om ett dataselskap mot et annet. Denne saken handler om å beskytte forbrukernes interesser. Jeg tror på prinsippet om fri konkurranse som dette landet er bygget på, derfor er vi ikke her for å be om nye reguleringer, men at de gjeldende antitrustlover overholdes, sa McNealy, og fortsatte:

- Microsoft har et monopol. De kontrollerer 85 prosent av alle verdens PC-er. Faktum er at det ikke er noen konkurranse på PC-operativsystemer. Når vi nå har fått Internett, som hittil har vært et miljø for programvareutvikling befriende forskånet for regulering og monopolittisk kontroll, har vi ikke råd til å gjøre dette proprietært. Jeg er ikke i tvil om at Microsoft har den markedsmakten som skal til for å gjøre også Internett til sitt monopol. Det ville være som at General Motors skulle ha kontroll på hvem som får kjøre på hvilke veier, sa McNealy.

Han pekte på at det kun er IBM som tidligere har hatt en dominerende stilling i databransjen tilsvarende den Microsoft nå har.

- Men det er en vesentlig forskjell på den posisjonen IBM hadde, og den Microsoft har. Da IBM dominerte var det svært få mennesker som overhodet hadde noe med datamaskiner å gjøre. Nå når Microsoft dominerer, jobber folk flest daglig via tastaturet. Spør hvilken som helst investor i verden om han er villig til å spytte penger i et prosjekt for å utvikle en ny PC basert på et nytt operativsystem. Hva tror du svaret vil bli, spurte McNealy retorisk, før han slo fast: - Selvfølgelig har Microsoft et monopol. Alt jeg ber om er at Microsoft utviser respekt for loven, inklusive antitrustlovverket, sa McNealy.

Microsoft-sjef Bill Gates understreket i sitt første innlegg at det aldri har vært selskapets mening "å kontrollere tilgangen til Internett".

Han la vekt på at det ikke er ulovlig i seg selv å ha suksess og opparbeide seg et monopol. - Det som kan være ulovlig er om man misbruker denne markedsmakten, understreket Gates, som mente det er Microsofts ekstremt dyktige ingeniørkunst som har gjort selskapet til den suksessen det er blitt, ikke rå og brutal monopolmakt.

- Realiteten er at det er konkurranse. Nesten daglig hører vi Scott McNealy, Larry Ellison og andre proklamere at Java vil overta plattformene, at nettleserne vil danne nye operativsystemer. I tillegg eksisterer det allerede en rekke konkurrerende operativsystemer til Windows - IBM har sitt, Sun har sitt, Hewlett-Packard har sitt, vi har egne operativsystemer for palmtops osv. Det som har gjort Microsoft stort, er nettopp at denne bransjen er basert på konkurranse. Vi har ikke gjort annet enn å tilfredsstille en kundeetterspørsel så godt vi kan, sa Gates, som mente Windows kan bli erstattet av et nytt system hvilken dag som helst - dersom noen andre gjør jobben bedre enn Microsoft.

- Ingen trodde i 1972 at noen kunne utfordre IBMs markedsmakt. MS DOS representerte imidlertid et teknologiskifte som gjorde det mulig. Dét kan skje igjen, sa Gates.

I senatshøringen, som i skrivende stund ennå pågår, vitner blant andre Michael Dell fra Dell Computer og Doug Burgum fra Great Plains Software til fordel for Gates, mens nevnte Scott McNealy og Jim Barksdale fronter motparten.

Størst problemer så langt har Michael Dell hatt, som ikke virket troverdig da han måtte forklare hvorfor hans selskap, Dell Computer, ikke markedsfører Netscapes nettleser på sitt nettsted og heller ikke leverer slike nettlesere i sine PC-er.

- Det stemmer at vi ikke tilbyr Netscapes programvare fra våre fabrikker, men for den som uttrykker ønske om det tilbyr vi Netscapes nettleser som en "addon". Netscapes browser er fritt tilgjengelig på tusenvis av steder på nettet uansett, så vi finner ingen grunn til å tilby dette eksplisitt, sa Dell, som understreket at selskapet ikke hadde fått noe pålegg fra Microsoft om ikke å tilby Netscapes nettleser.

Du kan følge datatoppenes vitnemål live på radio via PC Week på Internett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra