BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun og Unix-maskiner vil presses ut

Gartner serverer heller triste nyheter for Sun, IBM, HP og alle som eier deres Unix-maskiner: Du har snart ikke noe valg.

12. nov. 2003 - 09:43

På samme måte som stormaskinen, vil Unix-plattformene bli presset ned i en nisje i markedet. Kundene har ikke noe valg, i løpet av to år er det bare Intel-baserte maskiner igjen. Dette er konklusjonen i en fersk Gartner-analyse.

Årsaken er at Intels grep på PC-markedet skaper enorme inntekter og dermed storskalafordeler som gjør at Intel kan løpe fortere enn konkurrentene. Dette har Gartner mente lenge - digi.no omtalte for nøyaktig to år siden. Men nå skyter utviklingen fart - mye på grunn av Linux.

    Les også:

Gartner, som lever av å selge IT-rådgivning til store bedrifter, forteller at de nå opplever at deres kunder allerede har begynt planleggingen for utfasing av sine Unix-maskiner basert på såkalte RISC-prosessorer, det vil sin IBMs PowerPC, Suns UltraSparc-serie, HPs PA-RISC og Alpha samt eldre plattformer som Tandem og MIPS.

Utviklingen er drevet av både leverandørenes og kundenes kostnader ved å vedlikeholde mange plattformer. De dårligere tidene de siste årene har økt jakten på kostander og presset på pris/ytelse. Linux bidrar til utviklingen, påpeker Gartner, for selv om det finnes på mange plattformer, gir det Unix-lignende fordeler på Intel-maskiner.

Jakten på kostander og størst mulig marked har de siste 12 måneden skapt en tungt press for både IT-avdeling hos kundene og programvareleverandørene som ønsker å bli mer effektive og utvikle for færre operativsystemer. De velger nå Linux for Intel og kutter ut de ulike Unix-versjonene, skriver Gartner. Selvsagt bidrar Microsofts stadig sterkere Windows-produkter også.

Ferske tall fra serversalget i tredje kvartal understreker også trenden. Målt i antall, står Risc-baserte Unix-servere står nå bare for 4,7 prosent av salget. Hele 320.650 av det totalt 336.805 servere solgt i tredje kvartal var Intel-baserte.

Linux er enda ikke helt modent, men innen 2006 vil Linux skalere til 8 og 16-prosessor-servere, mener Gartner og mener bedrifter vil oppleve en rask vridning fra sine IT-leverandører mot Linux. Start planleggingen nå, er Gartners råd.

Har Gartner rett, er salgsfallet Sun har opplevd de siste årene bare en forsmak på hva som skal komme.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.