BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun overlegen innen flytetall

Suns nye arbeidsstasjon Blade 2000 er uovertruffen innen flytetall, og utkonkurrerer HP og IBM på pris.

11. apr. 2002 - 14:32

Innen Unix-servere kjører IBM aggressivt mot spesielt Sun. Siden i høst har det vært flere serverlanseringer der hovedsalgsargumentet er bedre ytelse til lavere pris enn Solaris-maskineriet.

 
Sun Blade 2000 arbeidsstasjon. <i>Foto:  Sun Microsystems</i>
Sun Blade 2000 arbeidsstasjon. Foto:  Sun Microsystems

Et første tegn på at Sun tar igjen, er den nye arbeidsstasjonen Blade 2000, med 0,9 til 1,05 GHz 64 biters Sparc-prosessor og en listepris i Norge på fra 120.000 kroner og oppover. Sun forklarer at Blade 2000 er jevnt over 70 prosent raskere enn IBMs IntelliStation Power 265. Overlegenheten til konkurrentene er spesielt klar når det gjelder flytetall, der Sun er rundt dobbelt så rask som IBM, og også 42 prosent kjappere i slike tallberegninger enn J6700 fra Hewlett-Packard.

Prismessig skal Sun-maskinen tilsvare en Power 265 med rundt 45 prosent rabatt, og en HP J6700 med rundt 15 prosent rabatt. Sun mener deres maskin også med fordel kan sammenliknes med langt dyrere maskiner fra SGI.

Suns diskkapasitet går helt til 73 GB. Interne data overføres i 4,6 GB/s. Grafikkegenskapene skal være i toppklasse. Målgruppen i Norge er først og fremst olje- og gassektoren, der de første maskinene allerede er levert, og andre miljøer med ekstreme krav til visualisering og simulering.

Markedssjef Terje Biringvad i Sun Norge opplyser til digi.no at markedet for Risc/Unix-arbeidsstasjoner i Norge i fjor representerte en omsetning på rundt 80 millioner kroner, hvorav Suns andel var 61 prosent. Tallet bygger på anslag fra Dataquest. Konkurrentenes andeler var 18 prosent til SGI, 8 prosent til IBM og 4 prosent til HP.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.