BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun planlegger 15x ytelsesøkning innen tre år

Suns tekniske sjef avslørte noen av selskapets planer for å gjøre prosessorene mer effektive. Utfordringen er den svake minneytelsen.

4. des. 2003 - 13:42

Mens prosessorene stadig blir raskere, henger minnet i datasystemer etter. Suns tekniske sjef, Greg Papadopoulos, fortalte under dagens hovedtale at mens ytelsen til prosessorer i de senere årene er blitt dobblet annet hvert år, tar en tilsvarende dobling av ytelsen til minnet omtrent seks år. Resultatet av dette er at mesteparten av tiden, inntil 75 prosent, venter prosessoren på å få data fra minnet, selv når oppgavene står i kø.

    Les også:

- Alt som teller er ventetiden, sier Papadopoulos, og mener at det er her fokus må legges i tiden framover, for det er her det er mest å hente.

Sun planlegger nå UltraSPARC IV, som vil utgjøre første generasjon i selskapets Throughput Computing-strategi, men selskapet planlegger allerede de to neste generasjonene.

Sun mener at andre generasjon av prosessorer basert de nye metodene som tas i bruk gjennom Throughput Computing, vil ha en ytelse som er 15 ganger høyere enn dagens prosessorer. Denne generasjonen ventes å komme i 2005 eller 2006. På noe lenger sikt, gjennom generasjon tre, ventes ytelsen å nå 30 ganger dagens nivå. UltraSPARC IV ventes å kunne levere dobbelt så høy ytelse som dagens UltraSPARC III.

Måten Sun skal oppnå denne ytelsen er å ta i bruk maskinvarebasert multithreading og opptil åtte kjerner per prosessor.

Multithreading gjør at prosessoren hopper til en ny oppgave (tråd) så snart den må be om data som ikke ligger i hurtigminnet (cache miss). Da kan prosessoren fortsette å arbeide med oppgaver hvor dataene ligger i hurtigminnet, mens de nødvendige dataene i systemminnet hentes. Når prosessoren i tillegg har flere kjerner, betyr det at den kan eksekvere flere tråder samtidig, omtrent som om maskinen skulle ha hatt flere prosessorer. Det kan den i og for seg også godt ha. I tillegg til ytelsesøkningen sier Sun at både prisen og strømforbruket vil gå drastisk ned.

Sun mener at i løpet av perioden selskapet vil bruke for å levere tredje generasjon av flerkjerneprosessorene, vil vanlige prosessorer uten maskinvarestøtte for multithreading kunne levere tre ganger så høy ytelse som dagens prosessorer.

Sun er likevel ikke alene om å tenke i disse baner. Både Intel og AMD har planer om å lage prosessorer med flere kjerner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.