Sun planlegger 16-kjernet prosessor

Sun, Intel og IBM har alle avslørt detaljer om kommende prosessorer-produkter.

Sun planlegger 16-kjernet prosessor

Sun, Intel og IBM har alle avslørt detaljer om kommende prosessorer-produkter.

Neste uke arrangeres den årlige IEEE International Solid State Circuits Conference (ISSCC) i San Francisco. Under konferansen skal en rekke brikkeleverandører presentere detaljer om kommende produkter. Men flere detaljer er også oppgitt i det omfattende programmet til konferansen.

Blant annet skal Sun presentere selskapets tredje generasjon av Niagara-prosessoren. Denne Sparc-baserte prosessoren vil være basert på 65 nanometers prosessteknologi og ha inntil 16 kjerner. Disse skal til sammen kunne kjøre 32 tråder, i tillegg til 32 «scout-threads» — «speidertråder».

Det sistnevnte er en teknikk for forhåndshenting av data, i praksis en type tråder som kjøres parallelt med hovedtråden, men som ikke egentlig utfører noen virkelige beregninger, bortsett fra å beregne adresser og å vedlikeholde en tilnærmelsesvis korrekt kontrollflyt. Disse trådene kjøres derfor typisk raskere enn hovedtråden, noe som gjør at de kan forhåndslaste dataverdier inn i et cacheminne som deles med hovedtråden.

Prosessoren skal kunne kjøres med en klokkehastighet på 2,3 gigahertz.

IBM skal sammen med Sony og Toshiba presentere overgangen fra 65 nanometers til 45 nanometer ved produksjonen av Cell-prosessoren. Dette skal føre til at prosessoren bruker omtrent 40 prosent mindre strøm. Arealet prosessor dekker skal reduseres med 34 prosent.

    Les også:

Også Intel skal presentere flere produkter. Dette inkluderer «Tukwila», en kommende generasjon av Itanium-prosessoren som skal baseres på 65 nanometers prosessteknologi. Selve silisiumbrikken skal måle 21,5 x 32,5 millimeter og vil inkludere inntil 2 milliarder transistorer. Dette skal gi plass til fire kjerner som hver kan kjøre to samtidige tråder, i tillegg til et cacheminne på inntil 30 MB. Prosessorene vil støtten en link-type kalt Quickpath som skal gi en båndbredde mellom prosessorene på 96 gigabytes per sekund, samt en maksimal minnebåndbredde på 34 gigabytes per sekund.

Intel har tidligere antydet at Tukwila vil komme på markedet i år eller neste år.

Den andre prosessoren Intel skal presentere under årets ISSCC er «Silverthorne». Dette er en x86-basert prosessor beregnet for små, bærbare datamaskiner, MID-er og UMPC-er.

Silverthorne skal ha et maksimalt effektforbruk på under 2 watt. Prosessoren vil bestå av inntil 47 millioner transistorer. Den vil ha et instruksjonsrør som utfører instruksjonene i rekkefølge, L1-cacher på 32 kilobytes for instruksjoner og 24 kilobytes for data, L2-cache på 512 kilobytes og en forsidebuss som kan utføre 533 millioner transaksjoner i sekundet.

Det er ventet at Silverthorne vil bli lansert denne våren.

Til toppen