BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun presenterer Jini på JavaOne

Deltakere på Suns årlige utviklermesse i USA kan i år stifte nærmere bekjentskap med både Jini og JavaSpaces.

Liv T. Mytting
26. feb. 1998 - 08:18

Sun Microsystem Inc.s årlige utviklerkonferanse, JavaOne, holdes i mars. Ifølge Idg News Service vil deltakerne på denne messen bli introdusert for et nytt begrep innen Java, nemlig "Jini". Etter planen skal Jini bli en spesifikasjon som brukes av lagringsobjektene kalt JavaSpaces.

Sun har i lengre tid eksperimentert med nye modeller for hva de håper skal bli et felles operativsystem for større nettverk som Internett. Ifølge Sunworld Online er JavaSpaces hjørnestenen i hele prosjektet. JavaSpaces er under utvikling hos Sun og skal fungere som lagringsobjekter som kan lenke sammen andre nøkkelteknologier innen Java. Det er meningen at disse skal gjøre det mulig for både programmer og maskinvare å dele på arbeid og tjenester i et distribuert nettverk.

Jinis rolle blir å definere tjenester og adgang til disse fra andre maskiner i nettverket. Disse tjenestene kan for eksempel være en "pakke" bestående av en printer, et program og spesielle tilleggskort som kobles sammen ved hjelp av en tredje part. Denne pakken fremstår som en tjeneste for brukeren som sitter på en maskin i nettverket. Ifølge Idg ser kilder i Sun for seg et Jini marked, hvor tjenester kan bygges opp etter Lego-modellen og kombineres til nye tjenester.

Detaljer om teknologien bak "Jini" er ennå ikke kjent, men kilder i Sun sier til Idg at det vil munne ut i en spesifikasjon. Sun håper denne vil bli en de facto standard som bygges inn i applikasjoner og komponenter hos leverandørene. Utviklingen hos Sun følges av partnere og firmaer med interesse for forbrukerelektronikk.

Jini systemet er enda en del av Suns med-grunnlegger Bill Joys java-visjon for fremtidige datamaskiner, hvor både prosessor, minne, lagringskapasitet og programmer spres i nettverket i stedet for å sitte i hver enkelt maskin.

Ifølge denne visjonen skal det i fremtiden være mulig for eksempel å gjøre videoopptak fra TV-sendinger over et nettverk. I et slikt system har de en aktør som tilbyr selve programmet, og en annen aktør som arkiverer disse. Jinis oppgave vil være å definere begge aktørene som objekter slik at de blir tilgjengelige for brukeren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.