Sun satser igjen på bladservere

Sun vil kunngjøre et chassis på 19 U som kan huse opptil 10 fireveis Opteron-bladservere.

Sun vil kunngjøre et chassis på 19 U som kan huse opptil 10 fireveis Opteron-bladservere.

I kveld norsk tid holder Sun et større arrangement i San Francisco for å lansere tre nye serverfamilier. Sun følger tradisjonen ved å lekke ut detaljer til et utvalg amerikanske medier.

De tre nye serverfamiliene er alle konstruert under ledelse av Andy Bechtolsheim, en medgründer i Sun som tidlig på 1980-tallet konstruerte Suns første arbeidsstasjon, og som gikk over til Cisco midt på 1990-tallet. I 1998 var Bechtolsheim med på å starte StorageNetworks, et selskap som skulle tilby lagring som nettbasert tjeneste. StorageNetworks ble børsnotert med stor entusiasme i juli 2000 (se artikkelen Lagringsleverandør ny yndling på Wall Street) og opphørte tre år seinere. Bechtolsheim opprettet et nytt selskap, Kealia, som arbeidet med avanserte serverkonstruksjoner basert på AMDs Opteron-prosessor. Han kom tilbake til start da Sun kjøpte Kealia i 2004, og har siden hatt ansvaret for Suns Opteron-baserte Galaxy-servere.

    Les også:

Bechtolsheim har rykte for å være noe forut for sin tid. To av de tre nye serverfamiliene – et bladserverchassis (Blade 8000) og en «hybrid» 7 U server med plass til 24 terabytes disklager (X4500) – synes å bekrefte at ryktet kan ha noe for seg. Den tredje nye familien er en 4 U server med plass til opptil åtte tokjernede Opteron-prosessorer (X4600) som antakelig vil markedsføres som et skalerbart og rimelig alternativ til en tilsvarende HP-server med plass til opptil fire tokjernede Opteron-prosessorer (DL585).

Blade 8000 er et chassis på hele 19 U, det vil si 33,25 tommer eller 84,5 centimeter. Det er med andre ord bare plass til to av dem i en alminnelig rack på 42 U. I hvert chassis er det plass til 10 bladservere. De første bladserverne som tilbys til chassiset vil kunne ta opptil fire tokjernede Opteron-prosessorer hver. Ifølge Sun er chassis-konstruksjonen optimal for fireveis-servere. Neste år vil det kunne huse bladservere med «Niagara II»-utgaven av Suns egen UltraSparc-prosessor. Sun presiserer også at de vil lansere et chassis med et mer beskjedent ytre, optimalisert for toveis bladservere. Det er også varslet en åtteveis bladserver, uten nærmere tidsangivelse.

Sun Blade 8000 skal konkurrere med blant annet IBM BladeCenter H og HP C-Class BladeSystem. Begge tilbyr fireveis Opteron-baserte bladservere. De opptar henholdsvis 9 U og 10 U, og det er plass til tre av dem i en vanlig rack. IBM-chassiset tar opptil sju fireveis bladservere, HP-chassiset tar opptil åtte. En fullpakket rack kan følgelig romme opptil 20 fireveis bladservere fra Sun, opptil 21 fra IBM, og opptil 24 fra HP.

Sun-konstruksjonens eventuelle åpenbare konkurransefordel bør logisk sett ligge enten i overlegen virtualisering og drift, eller i skalerbarheten til åtteveis bladservere.

Bechtolsheim siteres dit hen at Suns nye bladservere er skreddersydd med tanke på avansert virtualisering. Chassiset huser også høyhastighets intern kommunikasjon, og Bechtolsheim mener bestemt at Blade 8000 følgelig er egnet til å ta på seg oppgaver man i dag ikke bruker bladservere til. Blade 8000 skal kjøres under Solaris.

Det er andre gang Sun prøver seg på bladservere. Blade 1600 ble lansert i 2003, men forsvant i det stille fra katalogen tidlig i fjor. Den befant seg helt i nedre ende av ytelsesspekteret, i rake motsetning til dagens Blade 8000.

X4500 framstår som en svært original rackserver, med plass til opptil to tokjernede Opteron-prosessorer og hele 24 terabyte lagring.

Høyden er 4 U. Den var i sin tid et av Kealias store prosjekter, og skulle først og fremst tjene som videoserver. I Suns utgave framstår den som en allsidig server. Ifølge uttalelser fra Suns serversjef John Fowler var den opprinnelig lagt på is, og så hentet fram igjen etter en ny vurdering. Siden den framstår som «hybrid» – dels server, dels lagring – tror Fowler den vil få en ny nisje. Han venter at den vil appellere til selskaper som skreddersyr standardservere vil fylle den med spesialiserte applikasjoner, og nevner video og beslutningsstøtte som eksempler.

Foreløpig er det ingen andre som tilbyr noe liknende X4500.

Til toppen