Sun-server oppgradert til 128 tråder

Et nytt brikkesett gjør det mulig å legge to Niagara-prosessorer i én server.

Sun-server oppgradert til 128 tråder

Et nytt brikkesett gjør det mulig å legge to Niagara-prosessorer i én server.

I påvente av etterfølgeren «Rock» har Sun forlenget livet til den åttekjernede prosessoren Niagara med et nytt brikkesett som gjør det mulig å legge to prosessorer i én server. Resultatet er en toveis server som kan kjøre hele 128 tråder.

Niagara-prosessoren ble lansert i desember 2005, og fikk et kraftig ytelseshopp sommeren 2006. Den er offisielt kjent som «UltraSparc T1», og er blitt karakterisert som «et rack på en brikke» fordi hver av de åtte kjernene kan kjøre 8 samtidige tråder. Ytelsen er avhengig av virtualiseringsteknologi som leveres med Suns operativsystem Solaris.

Sun markedsfører Niagara-baserte maskiner som alternativ til toveis og fireveis x86-servere, spesielt for formål innen Java-tjenester, web-tjenester og databaser.

128-tråders Niagara-baserte servere kommer i to utgaver, henholdsvis T5140 og T5240. Hovedforskjellen er at den dyrere varianten støtter opptil 128 GB minne. T5140 prises fra 15.000 dollar og oppover.

«Rock» ble opprinnelig varslet til 2008, men er utsatt. Den skal ha 16 kjerner på fire tråder hver, og en annen type minnehåndtering, kjent som transaksjonelt minne. Arkitekturen er med andre ord ganske forskjellig fra både Niagara og x86.

    Les også:

Til toppen