BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun-servere sertifisert for Windows

Suns nye Opteron-baserte Galaxy-servere er sertifisert for Solaris, Linux og Windows.

13. sep. 2005 - 12:55

Dagens Sun-lansering av nye Opteron-baserte servere i en ny familie kalt Galaxy, ble forhåndsannonsert i forrige uke. Da var det klart at det dreide seg om en ny skalerbar serie basert på tokjerneprosessoren fra AMD, med fra en til åtte prosessorer.

    Les også:

I første omgang dreier det seg om to toprosessor varianter, døpt Sun Fire X4100 og X4200. Det er dessuten en ny enprosessor utgave, X2100, som i USA selges fra 745 dollar. X2100 er et OEM-produkt, mens X4100 og X4200 er Galaxy-modeller, det vil si de er konstruert av Andy Bechtolsheim, en av gründerne i Sun.

Ifølge Sun er arkitekturen langt raskere enn Intel Xeon-baserte maskiner, og også langt rimeligere. De nye serverne er «klargjort og sertifisert for Solaris, Linux og Windows Server».

I en sammenlikning med fireveis Xeon-servere fra Dell, hevder Sun at de nye Galaxy-maskinene «bruker en tredel så mye strøm, leverer halvannen ganger så mye ytelse og koster halvparten».

– Det jeg virkelig må få folk til å forstå er at Sun ikke er proprietær, dyr og langsom, sier Suns Opteron-server-ansvarlige John Fowler til News.com.

Kommende modeller av Galaxy vil få opp til åtte prosessorer, og det planlegges også bladserver-varianter av konstruksjonen.

En X4100 med doble Opteron-prosessorer og 2 GB minne vil koste i overkant av 5000 dollar. En X4200 med doble Opteron-prosessorer, 4 GB minne og to disker på 73 GB hver nærmer seg 8000 dollar. Begge benytter 2,5 tommers serielle SCSI-disker: Det skal dempe avkjølingsbehovet. En egen service-prosessor gjør at maskinene kan fjerndriftes.

Samtidig med de nye serverne lanserte Sun nyheter innen grid og webtjenester.

Sun gjør et poeng av at Gartner har oppgradert sin vurdering av selskapet til «lovende» i den nyeste utgaven av den årlige «Vendor Rating», der IT-leverandører bedømmes etter en rekke kriterier knyttet til forretningsdrift, produkter og teknologi.

Det nye samarbeidet med Microsoft gir seg ikke bare utslag i at de nye serverne er sertifisert for Windows. Sun kunngjorde også et eget servicetilbud – « Sun System Service Plans for Microsoft Windows Server» – for Opteron-kjøperne som velger Windows til sine servere. Tilbudet gir blant annet ett kontaktpunkt for støtte til drifting av miljøer med en blanding av flere operativsystemer, nærmere bestemt Solaris, Linux og Windows.

Blant selskapene som har sertifisert programvare til de nye Sun-serverne er BEA, Checkpoint, Computer Associates, mySQL, Oracle, SAP, SunGard, Symantec og VMware.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.