UTVIKLING

Sun skal lansere sitt eget «Java-script»

Et nytt Java-basert språk skal lanseres av Sun i dag. Det skal utfordre blant annet Flash og Ajax.

8. mai 2007 - 09:14

Mens Java-applets var ganske vanlig for noen år tilbake, er et i dag teknikker som Flash og Ajax som benyttes mest for å lage applikasjoner som kjøres i brukernes nettlesere.

Dette ønsker Sun å gjøre noe med.

Ifølge blant annet News.com og Wall Street Journal, skal Sun senere i dag lansere en ny serie med produkter omkring en plattform som kalles JavaFX Mobile. Plattformen skal gi nytt liv til bruken av Java på små enheter, slik som mobiltelefoner, set-top-bokser og i nettlesere.

Sentralt i plattformen er JavaFX Script, et skriptbasert språk som er designet for å være med produktivt og enklere å jobbe med enn Java, men som likevel er tett integrert med opphavet. Utviklere kan bruke JavaFX Script til å lage applikasjoner som kjøres på PC-er eller mobiltelefoner med Java-støtte.

- Dette er Java for konsumenter, for enkeltpersoner, ikke bare for bedrifter. Men det menneskene kommer til å oppleve på et individuelt nå, vil være drevet av Java. Skriptspråket vi skal lansere vil dramatisk endre antallet mennesker som kan skape innhold til plattformen, hevder Rich Green, visepresident for programvare i Sun.

Sun har til hensikt å utgi kildekoden til JavaFX Script og å la andre selskaper tilbyr webutviklingsverktøy som tar det i bruk.

Sun har ikke laget JavaFX Mobile helt fra bunnen av. I stedet har selskapet basert plattformen på teknologi selskapet har kjøpt av selskapet SavaJe. Dette ble annonsert i midten av april.

Med JavaFX kan Sun bli en oppegående aktør innenfor flere viktige trender. Bruken av skriptspråk som Python, Ruby og PHP for å drive webløsninger har økt kraftig de siste årene, det samme har det som kalles rike Interett-applikasjoner (RIA), det vil si applikasjoner som kjøres i nettleseren men som har funksjonalitet som man ellers bare kjenner fra vanlige skrivebordsapplikasjoner.

I tillegg er både Adobe og Microsoft i ferd med å lage plattformer som gjør at man kan bruke de samme verktøyene og den samme koden til å lage programvare for både weben og skrivebordet - henholdsvis Apollo og Silverlight.

    Les også:

Det er ikke gitt at JavaFX vil utfordre de eksisterende løsningene. Analytikere News.com har snakket med, mener det er vanskelig å få utviklere til å gå vekk fra en løsning de i dag mener fungerer.

Fordelen JavaFX Script har i forhold til alternativene, er at Java-utviklere skal kunne ta i bruk de kunnskaper de allerede har ved en eventuell overgang.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.