Sun skal selge virtuelle Windows-maskiner

Sun vil tilby kundene å kjøre virtuelle klienter fra deres serverparker.

Sun skal selge virtuelle Windows-maskiner

Sun vil tilby kundene å kjøre virtuelle klienter fra deres serverparker.

Sun Microsystems forbereder seg på å lage en tjeneste der bedrifter kan kjøpe virtuelle klientmaskiner fra deres serverparker. Det dreier seg om virtuelle instanser av både Windows og Linux.

De virtuelle maskinene vil bli kjørt fra serverparker med spesiell programvare som Sun har utviklet selv. Dermed kan det se ut som at Sun delvis tar opp konkurransen med VMware, Microsofts virtualisering og fri programvare alternativet Xen, som nå eies av Citrix.

- Du får umiddelbar tilgang fra hvor som helst, sier Steve Wilson, en Sun-direktør som er involvert i prosjektet, til Reuters.

Den virtuelle maskinen skal også kunne nås fra en spesiell maskinvare fra Sun som skal koste cirka 200 dollar, eller litt i overkant av 1.000 kroner. Det inkluderer skjermen.

Fordelen med å kjøre klientoperativsystemene fra en sentralisert server, er blant annet at den kan nås fra hvos som helst, samt at den blir lettere (og dermed billigere) å drifte.

Detaljer rundt den nye tjenesten er ikke klar, men i tillegg til å ta opp konkurransen, kan det kanskje også ses på som et forsøk på å konkurrere med Amazon EC2. Det er en tjeneste der kundene kan kjøpe serverkapasitet på Amazons gigantiske serverpark, og bare betale for ressursene de bruker. Amazon lar kundene laste opp virtuelle Xen-image med Linux på. Støtte for flere operativsystemer skal komme etterhvert.

Dermed trenger ikke lengre bedrifter å ha egne servere. Det er et tilbud som har blitt populært blant oppstartsselskapene i Silicon Valley, og det forventes at de andre store aktørene etterhvert må hive seg på denne bølgen for å kunne levere konkurrerende tilbud.

Det er usikkert når Sun skal lansere den nye tjenesten, men ifølge Reuters er det like før de er klare for lansering.

Til toppen