Sun skal tilby servere med Intel-brikker

Sun ventes å kunngjøre at de vil tilby Intel-drevne servere innen utgangen av 2007.

Sun skal tilby servere med Intel-brikker

Sun ventes å kunngjøre at de vil tilby Intel-drevne servere innen utgangen av 2007.

Både telegrambyråer og aviser som Wall Street Journal skriver at Sun, antakelig på en pressekonferanse som skal holdes seinere i dag i San Francisco, vil kunngjøre at de har gjort en avtale med Intel, og at de vil tilvirke servere med Intels Xeon-prosessorer.

Hovedkilden til opplysninger om det nye samarbeidet mellom Sun og Intel er analytiker Sumit Dhanda i Bank of America Securities. Fredag sirkulerte han et notat til sine kunder om at informasjon fra kanaler som leverer elektroniske komponenter tydet på at Sun er i ferd med å forberede seg på å produsere Intel Xeon-baserte servere. Byråene og avisene har ikke fått saken bekreftet offisielt fra verken Intel eller Sun, samtidig som deres anonyme kilder antyder at Dhanda framstiller den i all hovedsak korrekt.

x86-serverne som Sun selger i dag, er drevet av AMDs Opteron-prosessor. Sun overtok i 2000 et selskap, Cobalt Networks, som framstilte dedikerte servere med Intel-prosessorer, men avsluttet produksjonen av disse ganske fort. Samarbeidsavtalen med AMD ble undertegnet i november 2003. I 2006 solgte Sun for anslagsvis 100 millioner dollar av Opteron-baserte servere. Sammenliknet med Suns totale server omsetning på 1,3 milliarder dollar i tredje kvartal, er dette minimalt.

Dhanda antar at Intel vil kunne kapre mellom 25 og 50 prosent av Suns omsetning av x86-servere, og at dette maksimalt vil kunne redusere AMDs overskudd med opptil at par prosent. Han antar at Suns første Intel-servere vil kunne nå markedet innen utgangen av 2007.

Suns avtale med Intel innebærer at alle de store serverleverandørene tilbyr sine kunder valget mellom AMD Opteron og Intel Xeon. Bare HP satser på Itanium. Selv om Sun ikke selv har solgt Xeon-baserte servere, er deres operativsystem Solaris sertifisert også for Xeon-baserte servere fra andre leverandører.

IDC og Gartner anslår at, målt i omsetning, har Sun 10 til 11 prosent av det globale servermarkedet, og står enten likt med eller bare noen tidelers prosentpoeng bak Dell. IBM har rundt en tredel av markedet, HP en firedel.

    Les også:

Til toppen