BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun solgte lav-ende-server til Kina

Sun Microsystems mistenkes for ulovlig salg av en superdatamaskin til Kina. Sun sier at de alltid har holdt seg til gjeldende regler, og at det de har solgt til Kina er en lav-ende-server.

Eirik Rossen
7. juli 1997 - 15:51

Saken har versert i mediene siden midten av juni, da en rapport fra CIA påsto at Kina har kapret amerikanske superdatamaskiner til militære formål, og at landet er blitt verdens fremste leverandør av teknologi til framstilling av kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen. Kina har kontant avvist begge beskyldningene.

Onsdag 2. juli kunne artikler i New York Times og Asian Wall Street Journal opplyse at en "Sun superdatamaskin", opprinnelig solgt til en mottaker i Hongkong, var blitt sendt videre til Beijing, og hadde til slutt havnet i et militært miljø.

Det amerikanske regelverket sier at eksportlisens ikke er påkrevet når en maskin på mindre enn 7000 Mtops - "millioner teoretiske operasjoner per sekund", en enhet som ikke er i kurant industriell bruk - går til sivile mottakere. Overfor det militære gjelder en annen og langt lavere grense på 2000 Mtops.

Ifølge den amerikanske organisasjonen Computer Systems Policy Project svarer dette til en Pentium II-PC. CSPP samler topplederne i Apple, Compaq, Data General, Digital Equipment, Hewlett-Packard, IBM, NCR, Silicon Graphics, Stratus Computer, Sun Microsystems, Tandem og Unisys,

De amerikanske myndighetene innrømmer at Sun-maskinen ikke var kraftig nok til å kreve eksportlisens til et sivilt formål i Beijing, og at det dreier seg følgelig om en forholdsvis svak "superdatamaskin". Det er videresendingen av maskinen til et militært etablissement som gjør at de nå griper inn. Utenriksminister Madeleine Albright tok opp saken med sin kinesiske kollega Qian Qichen i Hongkong 1. juli.

Sun, som antakelig ikke har særlig mange maskiner i sitt assortissement med en ytelse under 2000 Mtops, samarbeider nå med de amerikanske myndighetene for å ordne saken i minnelighet. Selskapet nekter å identifisere den gjeldende maskinen, men nøyer seg med å karakterisere den som en "lav-ende-server".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.