Sun sponser skolene - gir bort Java

Sun-sjef Scott McNealy legger inn en sjarmoffensiv overfor skoleverket. Sun Microsystems gir bort Java-programvare og stiller kostnadsfritt sine Java-utviklingsverktøy til disposisjon for skoler verden over.

Sun-utspillet kommer ikke som noen overraskelse. Selskapets toppsjef Scott McNealy har alltid understreket at utdanning- og forskningsinstitusjonene er et satsingsområde, og Sun har i nyere tid gitt betydelige bidrag - også i form av rene kontanter - til ulike høyskoler og universiteter.

Men selv om Sun ynder å framstille dagens Java-frislipp som "en gest" overfor skoleverket som vil "føre til en heving av den allmenne kompetansen", er det naturligvis ikke noe annet enn kommersielle interesser som ligger bak. For alle teknologier er det som kjent tre ting som gjelder for å oppnå suksess: Volum, volum og volum.

For Sun Microsystems er altså ikke hovedmotivasjonen å være snill og rik onkel som gir alle skoler tilgang til de absolutt seneste utviklingsverktøy innenfor Java, selv om det umiddelbare resultatet av "gaven" vil være at skolene får større ressurser til å bedrive undervisning med mer moderne IT-verktøy. Sun ser at det er en mangel på skikkelige Java-programmerere i markedet, og teknologien må inn i skoleverket dersom de ambisiøse vekstmålene skal nås.

Selskapet selv legger da heller ikke skjul på at kommersielle interesser ligger bak: - Forhåpentligvis får vi som en følge av dette se en mengde nye og spennende Java-tilpasninger, såvel i skolene som på det åpne markedet, sier Leif Woldsund, ansvarlig for utdanningssektoren i Sun Microsystems AS.

I en pressemelding fra selskapet poengteres det at siden alle universiteter og høyskoler får tilgang til Java-verktøyene, så kommer næringslivet også til "å få tilgang til velutdannede mennesker som allerede i utdannelsen har kommet i kontakt med de seneste programmeringsverktøy". Tanken er altså at gratis tilgang Java-programvare resulterer i at skolene raskere kan få frem dyktige Java-programmerere som næringslivet etterspør. Og Sun tjener på.

Sun ser at forskningen som gjennomføres på høyskolene er "utrolig viktig for utviklingen av neste generasjon Java-løsninger" og håper at dette tilbudet skal hjelpe utviklere fremover.

Programvaren som nå gjøres tilgjengelig uten kostnad for bruk i undervisning, og som kan lastes ned lokalt (se pekere i margen til høyre), er Java WorkShop 2.0, JavaStudio 1.0, Java WebServer 1.1, Java Testing Tools - JavaPureCheck, JavaStar, JavaScope, JavaSpec. Potensielt vil hundretusentalls skoler verden over ta i bruk programmene, hvilket ifølge Sun totalt sett vil dreie seg om lisenser til en verdi av flere milliarder kroner.

- Det er ønskelig med en sterkere kopling mellom universiteter, høyskoler og samfunnet forøvrig og dette gjelder ikke minst på det raskt voksende IT-området, sier IT-direktør Arne Laukholm ved Universitetet i Oslo.

Til toppen