RESULTATERFINANS

Sun-tallene er enda verre enn ventet

Selv de mest pessimistiske analytikerne bommet stort.

29. apr. 2009 - 08:45

Tallene som Sun la fram i går for mars-kvartalet 2009, regnskapsårets tredje, bekrefter at det kan ha hastet å selge selskapet. Omsetningen er mindre og tapet større enn det analytikerne hadde ventet, se artikkelen Venter elendige tall fra Sun.

Oracle varslet i forrige uke at de kjøper Sun for 7,4 milliarder dollar, i praksis 5,6 milliarder siden Sun har en netto likvid beholdning på 1,8 milliarder dollar. Kjøpet antas å fullføres i løpet av sommeren.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor er omsetningen til Sun redusert med 20 prosent til 2,61 milliarder dollar, mot forventet 2,87 milliarder dollar. Nettoresultatet er minus 201 millioner dollar, mot forventet rundt 150 millioner dollar. I mars-kvartalet 2008 tapte Sun 34 millioner dollar.

I regnskapsårets ni første måneder er omsetningen 8,82 milliarder dollar, 13 prosent lavere enn i de tilsvarende kvartalene i forrige regnskapsår. Da ble det et overskudd på 315 millioner dollar. I år er underskuddet 2,09 milliarder dollar.

September-kvartalet 2008 veier særlig tungt i årsregnskapet: Sun skrev av nærmere 1,5 milliarder dollar i tapt goodwill. Trekker man dette fra, får man likevel et underskudd i driften – altså før man gjør opp finansregnskapet og setter av til skatt – i overkant av 500 millioner dollar. 169 av disse millionene stammer fra mars-kvartalet.

I regnskapsårets tre første kvartaler er det oppført 331 millioner dollar til omstrukturering. I mars-kvartalet er denne posten på 46 millioner dollar, altså rundt 100 millioner dollar under gjennomsnittet for de to foregående kvartalene.

Med andre ord: Resultatet for mars-kvartalet kan ikke mildnes med henvisning til ekstraordinære poster av noe slag. Omsetningen svikter, kostnadene er for høye, og det ser ikke ut til å være tiltak for å justere driften etter markedet.

Regnskapet deler omsetningen i produkter og tjenester. I mars-kvartalet i fjor solgte Sun for 2,00 milliarder dollar i produkter, og 1,26 milliarder dollar i tjenester. I år er fordelingen 1,52 milliarder dollar i produkter, en nedgang på 24 prosent, og 1,09 milliarder dollar i tjenester, en nedgang på 13 prosent.

Det er altså produktsalget som svikter. For et selskap som i prinsippet skal selge maskinvare og gi bort programvare, peker dette mot ruin.

Trøsten er at Sun tjener stadig mer på programvare. Inntektene knyttet til Java økte med 27 prosent. Og omsetningen knyttet til friprogdatabasen MySQL økte med 101 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.