Sun tilbyr friprog-lagring

Fisker etter nye kunder med lagrings-løsninger basert på fri programvare.

Sun tilbyr friprog-lagring

Fisker etter nye kunder med lagrings-løsninger basert på fri programvare.

Eksterne lagringssystemer for forretningsmarkedet er et område i kraftig vekst for teknologiselskapet Sun Microsystems.

De ligger fortsatt langt bak mer etablerte aktører som EMC, IBM og HP, men ingen andre vokste mer enn Sun i dette markedet det siste året, ifølge tall fra Gartner.

    Les også:

Denne uken lanserer selskapet nye lagringsløsninger basert på fri programvare og flashbaserte minne, Solid State Drives (SSD) i kombinasjon med tradisjonelle roterende harddisker.

Løsningene baserer seg på et konsept Sun omtaler som «åpen lagring», som unngår proprietær teknologi til fordel for standardkomponenter og fri programvare som brukerne selv kan endre.

Dette skal ifølge selskapet gi rimeligere og mer fleksible lagringsløsninger enn det konkurrentene kan tilby.

SSD har i liten grad vært benyttet i lagringssystemer før, dels grunnet tekniske begrensninger og dels fordi slike lagringsenheter har kostet for mye. Men prisene på slike enheter har falt mye i det siste, og flere selskaper skal ha lykkes med å optimalisere ytelsen gjennom programvare.

Den nye serien lagringssystemer fra Sun med kodenavn «Amber Road» er også kjent som Storage 7000. Prisen for den minste av tre varianter starter på 11.000 dollar.

Serien kan leveres med kapasitet fra 2 terabyte opp til 576 terabyte, og kjører Suns eget operativsystem OpenSolaris og Zettabyte File System (ZFS) på standard x86 maskinvare.

Den rimeligste versjonen (produktkode 7110) er døpt Iwashi - japansk for liten sardin. Mellomutgaven (7210) lyder navnet Fugu, etter fisken som er dødelig dersom den ikke tilberedes riktig. Størst og dyrest er Toro (7410), som på japansk betyr magen til blåfinnet tunfisk.

En «liten sardin»: Sun 7110 leveres med inntil to terabytes lagringskapasitet, 8 gigabyte RAM, én firekjernet Opteron-prosessor.
En «liten sardin»: Sun 7110 leveres med inntil to terabytes lagringskapasitet, 8 gigabyte RAM, én firekjernet Opteron-prosessor.

De tre modellene har én, to og fire stykk firekjernede Opteron-prosessorer.

Sun hevder at deres nye lagringsløsninger gir høyere ytelse, lavere kostnader og raskere installasjon enn konkurrentenes løsninger, og til en tiendel av prisen.

    Les også:

Til toppen