Sun tilbyr pakker til ID-kontroll

To nye Sun-pakker for identitets- og adgangskontroll forespeiler framtidens digitale legitimasjon.

To nye Sun-pakker for identitets- og adgangskontroll forespeiler framtidens digitale legitimasjon.

Pakkene er beregnet på henholdsvis store organisasjoner med opptil 10.000 brukere, og på internettilbydere med opptil 250.000 abonnenter. De består av Sun-servere og lagringssystemer, programvare og katalogtjenester fra iPlanet, og tjenester. De er satt sammen med utgangspunkt i Suns egne bestrebelser på å konsolidere adgangskontrollsystemene som selskapets egne ansatte skal forholde seg til, overfor både bygninger og IT-systemer. Det offisielle navnet er SunOne Network Identity.

Bedriftspakken tilbyr et system der brukere logger seg på én gang, og der et sentralt katalogsystem regulerer alle vedkommendes rettigheter. Systemet kan også kombineres med fysiske adgangskontrollsystemer. Funksjonaliteten svarer til "single sign on"-systemer som tilbys blant annet av Novell, der det sentrale elementet er en avansert katalogtjeneste. Prisen starter på 149.995 dollar, det vil si rundt 15 dollar per identitet.

Internettpakken er beregnet som tilbydere som skal styre identiten og tjenestene til sine abonnenter. Prisen starter på 999.995 dollar , det vil si rundt fire dollar per identitet.

Lanseringen av de to pakkene settes i sammenheng med det Sun-initierte Liberty Alliance Project. Dette prosjektet går ut på å skape en standard for internasjonal digital legitimasjon som kan styres på en desentralisert måte, og gi brukere sikker tilgang til lukkede nettjenester. Sun sier at framtidige utgaver av pakkene vil bygge på teknologi som utvikles i regi av dette prosjektet.

Liberty-prosjektet ble lansert som en utfordring til Microsoft Passport, etter at Microsoft hadde klargjort at Passport ville gjenoppstå i en ny versjon basert på Kerberos-standarden for autentisering. Kerberos er en åpen standard, som Microsoft mener kan legges til grunn slik at Passport og andre tjenester, for eksempel Liberty, kan brukes om hverandre. Det er ikke utelukket at Microsoft samarbeider med Liberty for å sikre en slik gjensidig kompatibilitet.

Sun har lagt ut mye bakgrunnsmateriale her: SunOne Network Identity Solutions.

Til toppen