BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun: Tredjepart må Java-teste

Suns kompatibilitetstester for Java har hittil ikke vært allment tilgjengelige. Sun sier de arbeider med å få en tredjepart til å stå for testing, slik at uenighet rundt kompatibilitetsspørsmål ikke kan gjøres til en sak bare mellom Sun og en konkurrent, for eksempel Microsoft.

Eirik Rossen
14. okt. 1997 - 12:27

Striden mellom Sun og Microsoft har skapt bølger, og flere i den internasjonale IT-pressen har pekt på at også Sun har et troverdighetsproblem. Teknisk direktør Larry Seltzer i PC Magazine hadde i går en utveksling av e-post med ulike representanter for Sun, for å få klarhet i noen sentrale detaljer.

Utgangspunktet for utvekslingen var den kjensgjerningen at allmennheten ikke har tilgang til verken Suns kompatibilitetstester eller teksten i kontrakten mellom Microsoft og Sun. Ingen anerkjent tredjepart har foretatt noen uavhengig vurdering av samsvaret mellom Java-implementeringen i Microsofts nye nettleser Internet Explorer 4.0 og Suns Java Compatibility Kit (JCK - må ikke forveksles med Java Development Kit eller JDK).

Om de hadde gjort det, ville det likevel ikke vært mulig å kontrollere mot avtaleteksten der Microsofts kompatibilitetsforpliktelser formodentlig skal listes. Microsoft avviser Suns påstander blankt, og Sun kan ennå ikke bevise overfor pressen at de har rett. Microsoft påstår dessuten at de har testet JDK 1.1.4 mot JCK og funnet 45 feil. Påstanden fra Microsoft er følgelig at heller ikke Suns Java-utviklingsverktøy er Java-kompatibelt.

På direkte spørsmål om hvorfor JCK ikke gjøres offentlig tilgjengelig, svarer Sun, ifølge PC Magazine, at JCK er et av selskapets mest verdifulle produkter, som bare leveres til Java-lisensiater som del av Java-lisensen. For å skjære gjennom, arbeider Sun for å få en tredjepart til å ta på seg oppgaven å teste både Internet Explorer og JDK.

Sun sier at det finnes feil i selve JCK og at deler av JCK følgelig er utelatt som kompatibilitetskriterier. Sun avviser Microsofts påstand om at JNI (Java Native Message Interface) og RMI (Remote Method Invocation), som Microsoft åpent innrømmer ikke er med i Java-implementeringen til Internet Explorer, er utelatt som kompatibilitetskriterier, fordi de ikke var en del av JDK 1.1. Sun insisterer at både JNI og RMI er fullt ut implementert i JDK 1.1, og at enhver lisensiat har forpliktet seg til å støtte begge.

Det er her vi rører ved sakens egentlige kjerne, og det er her mange av Suns støttespillere i IT-pressen, blant andre redaktøren i NC World Nicholas Petreley, mener man bør kunne ta et standpunkt trass i mangelen på objektiv tredjepart. JNI er et grensesnitt som brukes for å nå funksjonalitet i et gitt operativsystem. Java-implementeringer som ikke nytter JNI, men for eksempel Microsofts konkurrerende Raw Native Interface, vil ikke alltid kunne kommunisere med ulike maskiner. RMI er Javas system for kommunikasjon mellom programvare og spiller en sentral rolle i hele JavaBean-konseptet, et felt Microsoft foretrekker å løse med egen teknologi - OLE, ActiveX og COM (Component Object Model).

Striden rundt JNI og RMI dreier seg om det som er det sentrale og det løfterike ved Java: At en applikasjon skal kunne skrives én gang og garantert kunne kjøre på alle plattformer og kommunisere med alle andre korrekte Java-programmer. Under påstander om Java-kompatibilitet slipper Microsoft et sentralt produkt som avviser kjernen i Java til fordel for egne konkurrerende løsninger.

Hvorvidt Microsoft har lov til dette, kan være et vrient juridisk spørsmål. At selskapet prøver å sabotere Java, synes derimot å være et faktum.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.