Sun tredobler ytelsen på sin kraftigste server

Sun lanserer Sun Fire 15000, etterfølgeren til E10000. Ytelsen er ganget med tre, og partisjonering gjør at den kan deles i opptil 18 virtuelle enheter.

Den offisielle kunngjøringen av Sun Fire 15000 - også kjent som 15K og "Starcat" - er i ettermiddag norsk tid. Men de sedvanlige lekkasjene til amerikansk presse gjør det mulig å tegne et ganske detaljert bilde av hva nyheten dreier seg om.

Sun hadde stor suksess med E10000 som ble lansert i 1997. Etterfølgeren utstyres med Suns mest moderne kopper-baserte UltraSparc III-prosessorer i 900 MHz. Den vil tilbys i fire ulike grunnkonfigurasjoner fra 16 til 72 prosessorer. For spesielle behov kan prosessortallet økes til 106, forutsatt at man gir avkall på noen av kommunikasjonsmulighetene. Flere maskiner vil kunne samles i klynger.

Med samme prosessortall, er ytelsen tredoblet i forhold til forgjengeren E10000. Etter hvert som Sun øker hastigheten på sine prosessorer, regner man med en femdobling. Arkitekturen er lagt opp slik at en 15000 kan kombinere prosessorer med ulik klokkefrekvens. Sun har laget et nytt kort, kalt "Uniboard", som samler fire UltraSparc III-prosessorer for bruk i servere. Dette kortet vil kunne brukes også i Suns mindre servere, og gjør at du vil kunne flytte prosessorkort fra server til server innen organisasjonen.

Sun Fire 15000 støtter en enkel form for partisjonering som gjør at du kan avsette fire og fire prosessorer til egne virtuelle maskiner. Med 72 prosessorer får du følgelig opptil 18 partisjoner. Tallet på prosessorer i hver partisjon kan justeres mens maskinen kjører.

Prisen gjenspeiler at maskinen sikter mot den øvre enden av markedet. Med 24 prosessorer og 48 GB minne er prisen 1,8 millioner dollar. 72 prosessorer og 288 GB minne øker prisen til 4,1 millioner dollar. Den øvre minnegrensen er 576 GB. Maskinen skal buntes med et lagringssystem fra Hitachi Data Systems, for anledningen omdøpt til StorEdge 9960 og stemplet Sun.

Til toppen