BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun Ultra Enterprise 450 til arbeidsgrupper

Sun mener framgangen til Windows NT kan holdes i sjakk ved å tilby Unix-servere til samme pris som Wintel-servere fra Compaq og Dell, men med langt større ytelse.

Eirik Rossen og Liv Torild Mytting
20. aug. 1997 - 11:23

Den nye serveren Ultra Enterprise 450 kjører Suns Unix-variant Solaris i den nye versjon 2.6, og er beregnet på krevende arbeidsgrupper. Sun har fra før tre modellserier for mindre krevende arbeidsgrupper, kjent som Enterprise 1, Enterprise 150 og Enterprise 2. Selskapet mener at servere vil stå for en stadig større andel av arbeidsgruppers samlede datakraft i tiden framover, og at det derfor er behov for kraftige og skalerbare modeller. En overgang fra tykke til tynne klienter kan da gjerne skje ved at man oppgraderer serveren, framfor å bytte ut PC-ene. Dette kan være både en rimeligere og mer hensiktsmessig løsning, som dessuten svarer til Suns helhetlige Java-strategi.

Tosten Tøfte i Skrivervik Data forteller at Enterprise 450 best kan sammenlignes med Proliant 6000 serveren fra Compaq, selskapet Sun nå satser på å ta markedsandeler fra. Han legger ikke skjul på at det er nettopp Compaqs serverstrategi som Sun nå har lært et og annet av. Prismessig skal ligger serveren tett opptil Compaqs Proliant 6000, Tøfte antyder omkring 120.000 kroner og oppover.

Suns nye server er også utstyrt med programvare som gjør livet enklere for nettansvarlige med mange PC-brukere.

- Grunnen til at vi ikke har hatt suksess hittil, skyldes at PC-brukere vil ha alt så enkelt, sier Helge Bukkvold, Business Development Manager i den norske avdelingen av Sun Microsystems.

Å møte dette markedet med kryptiske Unix-kommandoer er som å kaste nøkkelen før du skal åpne døra. Til Enterprise 450 tilbyr Sun flere interessante verktøy i et enkelt og integrert design. Feilsøkings- og feilrettingsverktøyet SyMon skal oppdage feil som kan være i ferd med å oppstå. Dokumentasjonsverktøyet ShowMe avslører systemets innerste hemmeligheter i tiltrekkende multimedia. Ellers er det mye Java, web-baserte administrasjonsverktøy, og full støtte til NC-er. E-post-serveren håndterer det som finnes av protokoller og systemer, også de fra Microsoft og Lotus. Mac-klienter er selvsagt også velkomne.

Ifølge Sun er Enterprise 450 verdens hittil mest skalerbare arbeidsgruppeserver. Maskinen er selvfølgelig symmetrisk flerprosesserende, med fra en til fire UltraSparc-prosessorer i 250 eller 300 MHz. Koplingen mellom prosessorene følger Suns anerkjente Ultra Port Architecture (UPA). Den maksimale konfigurasjonen gir 4 GB minne og over 6 TB (altså 6000 GB) samlede diskkapasitet. Det er hele seks PCI-busser, og ti 64-biters PCI-spor, hvor tre i 66 MHz og sju i 33 MHz.

- Vi satser først og fremst på å ta markedsandeler i Unix-markedet, hvor vi er store fra før, sier Tøfte. - I dette markedet er det 15 til 20 leverandører som har en usikker strategi i dag og disse vil nok merke Suns nye satsning, sier han.

Markedsanalysene viser at Unix-server-markedet vil øke med mellom 8 og 15 prosent årlig frem mot år 2000. Uttrykt i dollar utgjør dette en økning fra omkring 5 milliarder dollar i dag til 9 milliarder dollar i år 2000. Digital, NCR og Silicon Graphics er blant de Sun nå vil skvise. - NCR har allerede gått vekk fra sin egen Unix og over til Solaris, påpeker Tøfte.

Arbeidsgruppeserver-markedet forventes å øke til 25 milliarder dollar innen år 2000, og vil bli stadig mer opptatt av funksjonalitet utover utskrifts- og filhåndtering. Sun tar sikte på å kapre så mye som mulig av dette markedet. I Norge tror Tøfte at det ikke først og fremst vil være Compaq som merker konkurransen.

- Vi har ikke etablert kanalene som skal til for å skjære igjennom hele Windows NT markedet, derfor vil vi først og fremst konsentrere oss om 200 store norske bedrifter som vi også har god kontakt med nå.

Versjon 2.6 av operativsystemet Solaris lanseres samtidig med den nye serveren. Oppgraderingen gir bedre ytelse og tilbyr 64 biters I/O som er Suns første skritt mot et fullstendig 64 biters operativsystem. Operativsystemet har innebygget en Java Virtual Machine basert på Java Development Kit 1.1 og støtter X/Open Unix 95.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.