Sun vil helle Java over .Net

Gjennom et bredt anlagt søksmål forsøker Sun å stanse .Net og tvinge Microsoft til å distribuere ny Java i alle utgaver av Windows.

Gjennom et bredt anlagt søksmål forsøker Sun å stanse .Net og tvinge Microsoft til å distribuere ny Java i alle utgaver av Windows.

Sun har gjort alvor av trusselen om å saksøke Microsoft nok en gang, og følger opp en oppfordring Sun-sjef Scott McNealy kom med for halvannet år siden om å fremme erstatningskrav mot Microsoft.

Søksmålet som ble kunngjort fredag kveld norsk tid omfatter hele 71 sider. Dette er hovedanklagene:

  • Microsoft har på ulovlig vis oppnådd eller prøvd å oppnå monopoler innen flere markeder, blant annet operativsystemer for Intel-drevne PC-er, nettlesere, kontorapplikasjoner (altså Office) og operativsystemer for arbeidsgruppeservere.
  • Microsoft har på ulovlig vis knyttet sammen forskjellige produkter, blant annet nettleseren Internet Explorer med Windows, Windows klientsystemer og Windows serversystemer, webtjeneren IIS til Windows-serveren, og ikke minst .Net-rammeverket til Windows for både klient og server.
  • Microsoft har på ulovlig vis prøvd å presse Intel og Apple fra å utvikle og distribuere Java-implementeringer som ikke retter seg etter Microsofts spesielle Java-versjon
  • Microsoft har brutt flere føderale copyright-bestemmelser

Dette er hovedkravene:
  • Microsoft må distribuere en aktuell utgave av Java virtuell maskin sammen med både Windows XP og Internet Explorer 6.
  • Microsofts ulisensierte distribusjon av en atskilt Java virtuell maskin for XP og IE6 må opphøre.
  • All ulovlig bunting av produkter må opphøre.
  • Microsoft må kunngjøre sine proprietære grensesnitt, protokoller og formater, og lisensiere dem til andre.
  • Microsoft må forbys å innkapsle publiserte og anbefalte Internett-standarder på proprietært vis.

Sun ber om en rettslig forføyning som kan tvinge Microsoft til straks å distribuere en oppdatert Java virtuell maskin med XP og IE6.

I kommentarer til amerikansk presse, understreker Sun at søksmålet tar sikte på å frakople .Net og Windows, slik at Windows-monopolet ikke utvides til hele Internett.

Microsoft avviser, ikke uventet, hele søksmålet. Selskapet mener det meste ble gjort opp av et forlik mellom de to selskapene i fjor, der Sun fikk 20 millioner dollar for å trekke et lisenskrav vedrørende Java. Microsoft mener brukerne blir skadelidende når leverandører konkurrerer gjennom søksmål i stedet for på markedet, og at Sun har seg selv å takke for at det ikke går bedre med Java.


Suns primære problem er at kombinasjonen av kraftigere Intel-prosessorer og Microsofts satsing på Windows på serversiden gir brukerne et rimelig alternativ til Solaris og UltraSparc.

Søksmålet fra Sun kommer i tillegg til et tilsvarende søksmål fra AOL Time-Warner, som ble kunngjort for halvannen måneder siden.

Til toppen