Sun vil hindre utveksling med Linux

Sun foreslår en åpen kildekodelisens som kan hindre utveksling mellom Linux og en kommende fri Solaris.

Sun foreslår en åpen kildekodelisens som kan hindre utveksling mellom Linux og en kommende fri Solaris.

Ifølge ZDNet har Sun i det stille søkt Open Source Initiative om godkjenning for en ny åpen kildekodelisens, kalt Common Development and Distribution License, forkortet CDDL.

CDDL krever at alle endringer som gjøres i koden, også gjøres tilgjengelig under CDDL. Det svarer til Suns behov for å trekke flere inn i utviklingen av Solaris, dersom Solaris skal gjøres til åpen kildekode slik Sun har antydet, og distribueres under CDDL.

CDDL vil ikke være kompatibel med lisensen GPL som Linux distribueres under. Det innebærer at det ikke vil være mulig å trekke Linux-kode inne i CDDL-beskyttet vare og omvendt. Hvis Solaris distribueres under CDDL, vil det hindre kodeutveksling mellom de to operativsystemene.

Det kan oppfattes som en utvikling i samsvar med Suns partnerskap med Microsoft, som Sun selv beskriver som rettet mot Linux-gigantene IBM og Hewlett-Packard.

Åpen kildekodefellesskapet er preget av et stort mangfold av gjensidig inkompatible lisenser. Sun skal ha brukt Mozilla Public License (MPL) som modell, men fant ut at det var behov for å forenkle og klargjøre noen av betingelsene.

Sun har lovet Solaris som åpen kildekode siden april, og sa i september at det ville skje innen nyttår. Den nye fristen er 17. januar.

    Les også:

Til toppen