Sun vil igjen selge prosessorer eksternt

Sun har gjenopprettet avdelingen «Microelectronics» for å selge prosessorer eksternt.

Sun vil igjen selge prosessorer eksternt
Bilde:

Sun kunngjorde i går at de (gjen)oppretter en avdeling for mikroelektronikk, under ledelse av David Yen. Yen overføres fra stillingen som sjef for Suns lagringsavdeling.

Avdelingen, «Microelectronics», skal selge prosessorer og andre brikker til Suns øvrige forretningsenheter, samt til eksterne kunder. Ekstern salg av prosessorer var en del av Suns virksomhet på 1990-tallet, men ble avsluttet da prosessorene falt etter konkurrentenes i ytelse. Nå vurderer toppsjef Jonathan Schwartz situasjonen slik at Suns nye og kommende prosessorer er tiltrekkende også for andre leverandører.

Avdelingen vil konsentrere seg om flertrådede prosessorer og komponenter for høyhastighetsnettverk og kryptering. Den vil også kunne tilby tjenester innen halvlederdesign.

I uttalelser til amerikansk fagpresse, sier David Yen at brorparten av avdelingens omsetning vil gå til serveravdelingen i Sun. Det eksterne salget antas først og fremst å gå til leverandører av dedikert utstyr.

Hva slags serverleverandører som kunne tenkes å bygge egne systemer med Sun-prosessorer, er uklart. Utenom x86-verdenen har IBM og HP hvert sitt alternativ i henholdsvis Power og Itanium, og Fujitsu framstiller sine egne Sparc-brikker. En mulighet kan tenkes å være Ultrasparc T1 til Fujitsu og Fujitsu Siemens.

Sun har forpliktet seg til å gjøre versjon 2 av «Niagara»-prosessoren (Ultrasparc T1) klar i løpet av annet halvår 2007, mens «Rock»-prosessoren skal komme på markedet i annet halvår 2008. Innen sommeren skal de første fellesproduktene i samarbeidet med Fujitsu, «Advanced Product Line», være i salg.

    Les også: