Sun vil presse Flash med mini-Java for web

Java er for stort for mange web-applikasjoner, og nå skal Sun lage en miniutgave.

Sun vil presse Flash med mini-Java for web

Sun jobber nå på spreng med å lage en mindre utgave av Java, som skal gå fortere å leste ned og dermed bli mer anvendelig for web-applikasjoner. Hensikten er å utfordre Adobes webplattform Flash.

Java er i dag ganske utbredt på internett, men det har ikke på langt nær oppnådd den utbredelsen Sun har ambisjoner om. En av grunnene til det er at den oppleves som litt for stor, og at det derfor kan ta lang tid å laste ned nødvendige systemfiler. Dermed oppstår det en frustrerende forsinkelse fra websurferne starter en applet, til den er klar til å kjøre.

For å løse problemet, lager Sun en mini-Java med spesialtilpassede utgaver av systemfilene som trengs for å kjøre Java-programmene. Disse går under navnet Java Runtime Environment (JRE), og miniutgaven går foreløpig under arbeidsnavnet Java Kernel.

- Målet er å kunne matche Flash i å kjøre spesialtilpassninger på websider, sier Thorbiörn Fritzon, Javaexpert i Sun Sverige, til IDG.se.

I dag utgjør en fullstendig Java Runtime Environment nesten 12 megabyte, mens mini-Javen forventes å komme ned i under 2 megabyte. Det vil være en redusert utgave, og hvis man trenger litt mer funksjonalitet vil den være litt større. For eksempel vil et Java-program som er laget for å kunne redigere bilder, kreve en Java Runtime på cirka 3,5 megabyte.

Sun satser på å lage en liten komponent som mulig, og så la den automatisk laste ned ytterligere komponenter ved behov.

Les mer om: