Sun vil presse Microsoft til Java-retrett

Microsoft liker ikke Java og har kuttet det ut i Windows XP, men Sun tar i bruk et nytt triks for å presse Microsoft.

Microsoft liker ikke Java og har kuttet det ut i Windows XP, men Sun tar i bruk et nytt triks for å presse Microsoft.

Sun har med programmeringsspråket Java blitt en farlig konkurrent til Microsoft, for Java frigjør kundene fra den tradisjonelle bindingen til operativsystemer og dermed Windows. Etter å ha tapt rettssaken om å få lage en egen Windows-versjon av Java hevner Microsoft seg.

Til tross for at de fleste brukere trenger Java til å surfe på Internett og bruke andre programmer, vil ikke den nye Windows XP-versjonen inneholde Java-systemet. Les: Begrenser PC-leverandørenes tukling med Windows XP

Samtidig som Sun er tungt involvert i den pågående monopol-rettssaken mot Microsoft, forsøker nå selskapet to nye strategier for å få Java med på Windows XP-utstyrte maskiner. Lykkes ikke Sun, vil brukere selv måtte laste ned Java over nettet. Særlig for modembrukere tar dette litt tid - filen er på minst 5 MB.

Sun har betalt en stor annonsekampanje i amerikanske aviser hvor selskapet ber kunder om å forlange at Microsoft inkluderer Java i Windows XP. Kunder bør også forlange at de store PC-leverandørene selv legger ved Java på harddiskene på nye maskiner de selger. Dette skriver nyhetstjenesten ZDnet.

Men analytikere påpeker at Microsofts strategi slår begge veier for både Sun og dem selv. For Microsofts nettleser Internet Explorer bruker bare Microsofts egne og eldre Java-system. Og nå vil brukerne heller laste ned den raskere og mer funksjonsrike versjon av Java 1.31-motoren. Den kan du laste ned herfra.

Til toppen