Sun vil selge Intel-servere billigere enn Dell

Scott McNealy har latt seg overbevise av Larry Ellison: Sun skal selge Intel-servere billigere enn Dell, og bunte dem med Oracles database.

For et år siden nektet Sun å oppdatere Solaris for Intel-plattformen til den nye versjonen av operativsystemet, og ga seg først etter en høyrøstet kampanje fra kundenes side. (Se artiklene Sun gir etter for "Solaris 9 for x86"-aksjonister og Solaris 9 for x86 klar for nedlasting.) Nå skal kombinasjonen av Solaris x86, standard Intel-baserte servere og Oracles 9i database gi Sun en sjanse i konkurransen mot Dell, Hewlett-Packard og IBM i den nedre enden av servermarkedet.

Sjefene Scott McNealy og Larry Ellison sto fram på en felles pressekonferanse i San Francisco i går kveld norsk tid for å kunngjøre denne utvidelsen av det tjue år lange samarbeidet mellom de to selskapene. Ifølge referentene, var det tydelig for de tilstedeværende at McNealy endelig hadde latt seg overbevise av Ellison om at standard Intel-jern var veien å gå for å konkurrere i de rimelige servernisjene. McNealy sa han ville holde et prisnivå opptil 25 prosent under det til Hewlett-Packard og IBM, og også ligge under nivået til Dell, for tilsvarende utrustede servere. De to første Xeon-baserte Sun-maskinene, Sun Fire V60x og V65x. vil selges for henholdsvis 2450 dollar og 2650 dollar.

McNealy kunngjorde også et samarbeid med Red Hat, slik at kundene kan velge å erstatte Solaris x86 med Red Hat Linux i Suns nye Intel-servere. På sin side vil Red Hat bruke Suns Java virtuelle maskin i sin Linux-utgave.

Oracle vil sikre at databasen – og Oracles-klyngeteknologi – fungerer på alle typer Sun maskinvare, uavhengig av om prosessoren er Intel eller Sparc, og om operativsystemet er Solaris eller Red Hat.

Begge sjefene avfeide et rykte om en mulig oppkjøp av Sun fra Oracles side.

Samarbeidet mellom Sun og Oracle om Intel-servere gikk internt under navnet "Project Grizzly". Det ble behørig lekket til analytikere hos både Gartner og IDC på forhånd, og begge uttrykte seg deretter positivt om tiltaket i intervjuer med amerikansk presse. Det var ikke nok til å hindre Suns aksjekurs, som har steget noe de siste par ukene på oppkjøpsrykter, fra å falle 3,7 prosent etter at nyheten ble kjent.

Oracle har for lengst inngått avtaler med andre leverandører av Intel-servere som sikrer omsetning av databasen under både Windows og Linux. Noen observatører mener Sun-Oracle-avtalen kan bidra til Intel-serveres inntreden i miljøer som hittil har vært forbeholdt Sparc-maskiner.

Til toppen