Sun vinner ny runde i Java-krigen

Microsoft tapte en ny runde i sitt forsøk på å lage sin egen versjon av Suns Java-teknologi.

Microsoft tapte en ny runde i sitt forsøk på å lage sin egen versjon av Suns Java-teknologi.

Kampen om hvem som eier og hvem som skal styre utviklingen av Suns Java-teknologi bølger frem og tilbake i det amerikanske rettssystemet. I går tapte Microsoft en ny runde og stillingen er nå 2-1 til Sun.

Dommen kommer etter at Microsoft tapte første runde i den store monopolrettsaken med det amerikanske justisdepartementet.

Kampen står om Microsofts forsøk på å etablere en egen Java-versjon som krever Windows for å fungere. Sun og mange med dem mener at Microsoft med dette forsøker å underminere et programvare-system som nettopp er ment å kunne fungere på kryss av alle plattformer. Microsoft har forsøkt å etablere Visual Basic (Active X) som et programmeringsverktøy for Internett-programmer, men har tapt krigen mot Sun og deres Java.
Les de siste Java-nyhetene:
Java 2 får høyere ytelse
Microsoft avviser at Visual J++ skal selges
Microsoft gir sannsynligvis opp Java-verktøyet Visual J++
To harde slag mot tynne klienter og Java
Norsk Java-hus ordner telemedisin til ofre for sibirsk atomkatastrofe
Microsoft inngikk tidlig en lisensavtale med Sun, men laget etter hvert et Java-verktøy som kan lage Java-programmer som kaller opp Windows-funksjoner. Sun saksøkte så Microsoft i november 1998 og fikk en midlertidig forføyning som stoppet Microsofts salg av sin Java-versjon.


Deretter gikk Microsoft til motangrep og fikk en føderal dommer til å oppheve forføyningen. Nå har imidlertid Sun fått en ny dom som stopper Microsofts salg. Denne gangen har California-dommeren Ronald Whyte avsagt en dom som krever at Microsofts verktøy gjennomgår Suns Java-kompatibilitetstest.

Dommen krever også at Microsoft advarer utviklere om at deres verktøy kan produsere kode som ikke fungerer i andre Java-tolkere og nettlesere. Microsoft sier at den nye dommen i praksis ikke endrer noe fordi selskapet har overholdt den første dommen selv om den ble opphevet.

Til toppen