BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun vurderer å åpne Solaris for Linux

Sun vurderer å bytte lisens på OpenSolaris, slik at koden kan blandes med Linux.

15. nov. 2006 - 11:21

På et åpent møte mandag, var tilhørerne vitne til en interessant utveksling mellom Suns toppsjef Jonathan Schwartz og programvaresjef Rich Green, melder blant annet Ars Technica og News.com.

Schwartz spør Green om han kan tenke seg å distribuere Solaris under GPL, altså samme lisens som Linux, og om han har noe i mot å bytte fra dagens lisensordning for Suns operativsystem.

Green svarer at han har «overhodet ingenting» i mot denne ideen, og at han vil se nærmere på tanken om å slippe OpenSolaris under GPL.

I dag anvender Sun sin egenutviklede lisens, CDDL, for å distribuere OpenSolaris under åpen kildekode.

Det innebærer at det er umulig å utveksle kode mellom Linux og Solaris, noe som var den uttalte hensikten med CDDL. Da CDDL kom, angrep Schwartz GPL og klausulen om påkrevet videredistribusjon av alle endringer under GPL som «plyndrende pålegg» og «kolonisering av opphavsrett».

Nå tenker Sun høyt om fordelene med «kryssbetøvning» mellom Solaris og Linux, blant annet overføring av Solaris-kode til Linux-kjernen, og av en mengde drivere og andre verktøy fra Linux til Solaris.

Suns valgte nylig GPL for Java i åpen kildekode. Høyttenkingen rundt Solaris gjør at dette skrittet kan betraktes som en kursendring.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.