BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun vurderer enda et søksmål mot Microsoft

Sun har allerede en Java-sak gående mot Microsoft. Selskapets jurister gransker den siste kjennelsen og vurderer nok et privat søksmål mot erkefienden.

Det er Suns juridiske talsperson Michael Morris som opplyser dette i en erklæring til amerikanske medier. Det antydes at en avgjørelse om dette vil kunne ta lang tid, og at den vil være uavhengig av den neste kjennelsen i myndighetenes søksmål mot Microsoft, der straffetiltakene skal avgjøres.

I kjennelsen der dommer Thomas Penfield Jackson gjør rede for hvilke lover Microsoft har brutt, heter det blant annet at "Microsofts kampanje [mot Netscape og Sun] lyktes i å hindre - i mange år og kanskje permanent - Navigator og Java fra å realisere sitt potensial til å åpne markedet for operativsystemer til Intel-kompatible PC-er."

Påstanden begrunnes ganske detaljert i kjennelsen.

Sun saksøkte Microsoft for påstått sabotasje av Java i 1998. Det har vært noen forpostfektninger og midlertidige avgjørelser som begge parter har tatt til inntekt for seg, men selve saken er ikke satt på kalenderen ennå. Morris mener Jacksons kjennelse vil styrke Suns argumenter i den saken.
Noe av det første Suns toppsjef Scott McNealy gjorde da forliksforhandlingene mellom Microsoft og USAs myndigheter brøt sammen, var å oppfordre andre selskaper til å saksøke Microsoft.


Morris presiserte Suns syn at Microsoft bør deles i tre atskilte selskaper, for henholdsvis operativsystemer, applikasjoner og Internett-innhold.

Amerikanske kommentarer går ut på at Sun ønsker dels at Microsoft skal miste fokus på forretningen som følge av alle rettssakene, dels kjemper for sin egen forretningsstrategi som går ut på å få PC-leverandører til å levere helt eller delvis Microsoft-frie apparater, for eksempel med Linux og Suns kontorsuite StarOffice - som er gratis og kjørbar under en rekke operativsystemer, også Windows.

Les mer om Suns bruk av rettsapparatet for å forsvare Java mot Microsoft:
Liten Microsoft-seier over Sun
NT-oppdatering med Sun-kompatibel Java
Utsatt kompatibilitetsfrist for Microsofts Java
Mulig Java-kompromiss mellom Sun og Microsoft
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.