BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun vurderer mer gratis programvare

I kampen om flere kunder og markedsandeler, vurderer Sun å tilby all sin programvare gratis.

22. juli 2005 - 11:46

Det var daglig Jonathan Schwartz i Sun som i går kunngjorde de oppsiktvekkende planene til selskapet om å tilby enda mer gratis programvare.

Dette for å bygge større miljøer rundt sin teknologi og å trekke til seg flere utviklere til Suns plattformer, skriver den australianske Computerworld.

Scwartz kunngjorde nyheten på konferansen AlwaysOn i Stanford i California.

Sun tilbyr allerede operativsystemet Solaris gratis og med åpen kildekode, og også Java kan også lastes ned fritt. Så langt er lisensen for åpen kildeversjonen av Solaris blitt lastet ned to millioner ganger.

    Les også:

Scwartz er svært positiv til åpen kildekode, og sier det er med på å drive fram innovasjon og få kostnader ned.

I en kommentar får Microsoft et spark bak når han uttaler at «det kan bli tøft for folk som holder sin teknologi i et lukket kildekodemiljø å overbevise markedet at de er seriøse på samspill.»

Åpenbart er Suns mål ved utdelingen av gratis programvare, å øke salget av selskapets maskinvare.

Programvare som Sun tilbyr i dag, inkluderer Sun Java Enterprise, Sun Java Desktop, kontorpakken StarOffice og utviklingsverktøy som Sun Java Studio Creator, i tillegg til programvare for administrasjon av datasentre og lagring. Schwartz gikk ikke i detalj om dette produkter som vil bli fritt tilgjengelige.

- Jeg mener vårt syn har vært at hyllevaremarkedene er de beste markedene i verden, sier Schwartz. Han refererer til markeder for blant annet finansielle tjenester og telekommunikasjon, hvor tjenestene er blitt hyllevarer, men hvor mengder av omsetning likevel genereres.

Inntektene må komme fra nye kreative tjenester som tilpasses individuelle behov, mener Sun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.