Suns Linux-pakke sparer 70 prosent mot Windows

Ifølge Scott McNealy, vil Suns pakke på 100 Linux PC-er med server og programvare koste 70 prosent mindre enn Windows over fem år.

Ifølge Scott McNealy, vil Suns pakke på 100 Linux PC-er med server og programvare koste 70 prosent mindre enn Windows over fem år.

Sun har bestemt seg for å selge en pakke bestående av 100 Linux-PC-er og server med tilhørende programvare. Prismodellen er ikke ferdig, men toppsjef Scott McNealy lovet i sin innledning på den pågående SunNetworks 2002 at de samlede kostnadene over flere års bruk ville være mindre enn halvparten enn en tilsvarende pakke basert på Windows og Microsofts Office-applikasjoner. En av McNealys medarbeidere, Jonathan Schwartz, anslo seinere at Linux-pakken ville koste 300.000 dollar over fem år, inklusiv drift og innkjøp, mot 1.000.000 dollar for en tilsvarende Microsoft-pakke.

Analytikere mener den påståtte differansen synes vel stor, men tror likevel at besparelsene kan være svært betydelige.

Linux-klientene i pakken forhåndsinstalleres brukergrensesnittet Gnome, gratisprogramvare som nettleseren Mozilla og kontorsuiten OpenOffice, samt Evolution e-post og kalender fra Ximian. Alle PC-ene skal utstyres med Java-baserte smartkortlesere for å sikre enkel og sikker éngangspålogging til alle tjenester i nettverket, uavhengig av hvilken maskin brukeren velger for arbeidsøkten. Ximian-programmene har den fordelen at de kan inngå i et Exchange-miljø.

Les også

Målgruppen for Suns Linux-pakke er miljøer med begrensede krav, der bruksmønsteret ikke krever den avanserte funksjonaliteten i moderne Windows PC-er med Microsoft Office. Eksempler på slike miljøer skal være undervisning, det offentlige, detaljhandelen, banker og callsentre, der sentrale applikasjoner leveres gjennom nettleseren framfor gjennom egne klienter.

Begrunnelsen for å velge Linux-PC-er framfor Suns tynne klienter, skal være at PC-er muliggjør arbeid selv om nettverket er nede.

PC-ene skal bære Suns merke. McNealy omtalte dem som "purple box", en henvisning til standardfargen på Suns datamaskiner, og et spill på begrepet "white box" som betegner merkefrie Taiwan-PC-er.

Til toppen