Suns skjebne vil avgjøres i løpet av året

Vil Intel og AMD presse ut alle konkurrenter? Lysene blinker for Sun, mener Gartner. Her er grunnen:

Vil Intel og AMD presse ut alle konkurrenter? Lysene blinker for Sun, mener Gartner. Her er grunnen:

Det går mot stadig færre "plattformer" - det vil si prosessortyper - i IT-bransjen. Siden av 90-tallet har kostandene forbudet med å henge på Intel og etterhvert AMD raske utvikling avlivet en rekke prosessorer.

Pris/ytelse blir stadig hyggeligere, men makten ser ut til å samles i færre og færre hender. Vil Intel og AMD overta alt, spurte digi.no til analyseselskapet Gartner?

Senioranalytiker på bedriftssystemer i Gartner, Philip Dawson, mener det absolutt er grunn til bekymring, særlig for Sun.

Sun bygde opp en massiv bankonto under hurra-årene på 90-tallet som selskapet nå tærer på, påpeker Dawson overfor digi.no. Men bare i siste kvartal tapte selskapet 223 millioner dollar og salget faller. Siden 2002 har selskapet tapt heftige 4,5 milliarder dollar.

- I dag er det AMD som driver utviklingen av prosessorer for servermarkedet. Sun klarer i utgangspunktet å opprettholde ytelsen, for Sun har gjort store fremskritt de siste årene. Det er prisfallet som er Suns største utfordring, mener Dawson.

Han forteller at Gartner har diskutert problemstillingen mye internt og deres analytikere er enige dette.

- En typisk kunde jeg snakket nylig illustrerer problemet. Forrige gang de kjøpte Sun-servere brukte de 2,5 millioner dollar. Disse boksene erstattes med bare en tiendels færre og prisen er nede på 200.000 dollar. Sun rammes veldig hardt av prisfallet, påpeker Dawson.

Dawson berømmer Sun for å ha ryddet opp mye på produktsiden. Selskapets nye prosessorer er veldig bra og Sun støtter både Linux, Windows og Intel/AMD-baserte servere.

Men Gartner mener Sun har gjort et fundamentalt feilgrep.

- Selskapet tar lite betalt for programvare og lar den nesten bare følge med for å selge maskiner. Dette går ikke, det er motsatt av hva resten av bransjen gjør. Maskinvare komodfiseres og da må du ta marginene på programvare. Den klarer ikke konkurrentene dine å kopiere, påpeker Dawson.

- Dell vil alltid kunne slå Sun på rent bokssalg. Alle kan gi deg billig ytelse, kampen står om operativssystem og hvilke verktøy du kan levere for virtualisering og administrasjon. Her er IBM i dag best.

Han mener det mest fornuftige valget for å drifte applikasjoner og web-tjenester i dag er Intel/AMD-baserte servere med enten Windows eller Linux. På database er det kanskje Unix, for eksempel Sun Solaris, men Windows er også blitt et sterkt alternativt.

Analyseselskapet mener at Sun har utsatt sine problemer fordi selskapet fikk 1,6 milliarder dollar gjennom et forlik med Microsoft i april i fjor. Sun har kunnet tære på disse pengene og dotcom-bankkontoen.

- Vi tror ikke Sun vil forsvinne med det første - Sun vil eksistere om fem år. Men de vil aldri bli veldig mye større. Nå har selskapet fått rettet opp produktene sine, så nå må kundene komme etter, mener Dawson. Omsetningen må løfte seg betraktelig de neste kvartalene.

Konklusjonen hans er som følger:

- Mye av fremtiden til Sun vil avgjøres i løpet av året, sier Dawson til digi.no.

Til toppen