TELEKOM

Super «3G» viktig for mobilt bredbånd

Hvitbok forklarer hvorfor HSPA+ i opptil 336 Mb/s har en framtid, trass i LTE og «4G».

Denne hvitboken forklarer hvorfor 3G-teknologien HSPA vil spille en avgjørende rolle i utviklingen av mobilt bredbånd de kommende årene.
Denne hvitboken forklarer hvorfor 3G-teknologien HSPA vil spille en avgjørende rolle i utviklingen av mobilt bredbånd de kommende årene.
28. okt. 2011 - 14:29

I vinter ble Netcom pålagt av Forbrukerombudet om å markedsføre det de kalte «4G mobil» med konkret informasjon om faktisk hastighet, i stedet for å innbille brukere at «4G» er langt raskere enn «3G». (Se blant annet artikkelen – Villedende ikke å si hvor rask «4G» faktisk er.)

Påbudet kom i forbindelse med Netcoms lansering av sitt oppgraderte mobilnett basert på LTE. Teknisk sett er LTE en 3G-teknologi. Netcom valgte å markedsføre det som 4G, for å markere den store avstanden i ytelse mellom 3G og 4G.

Siden har 3G-teknologien utviklet seg på en måte som får Netcoms LTE-nett til å virke noe tregt. I september demonstrerte for eksempel Nokia Siemens Networks at det er mulig å sende data over 3G-nett i 336 megabit per sekund, langt over det LTE tillater, og også langt over det første generasjon av «ekte 4G» kan tilby.

Den superraske varianten av 3G er en videreføring av 3G-teknologien HSPA+ («High Speed Packet Access»). HSPA+ er standardisert av 3GPP i flere varianter eller «releases». De fem nyeste «releases» tilbyr følgende:

  • Release 7: opptil 28 Mb/s
  • Release 8: opptil 42 Mb/s
  • Release 9: opptil 84 Mb/s
  • Release 10: opptil 168 Mb/s
  • Release 11: opptil 336 Mb/s

At teknologiene for både 3G og 4G utvikler seg raskt mot stadig høyere hastigheter er ikke noe problem for mobiloperatørene, snarere tvert imot. Det er en stor fordel.

En amerikansk bransjeorganisasjon, 4G Americas har utgitt en hvitbok – The Evolution of HSPA (pdf, 41 sider). De forklarer at LTE, og det framtidige utviklingspotensialet som ligger i denne teknologien, er helt klart alle operatørers «neste generasjons valg». Poenget er at ikke alle er like raske som Netcom – eller Telenor, for den saks skyld – til å bygge ut LTE. Imens, det vil si de kommende 5 til 10 årene, vil HSPA gi operatørene muligheten til å etterkomme den stadig større etterspørselen etter mobilt bredbånd. De aller fleste – også Netcom – kan også tilby HSPA.

– Hvis operatørene kan skaffe seg utvidet spektrum fra myndighetene, vil de uten tvil satse på LTE. Men det er klart at HSPA+-teknologien er fortsatt utrolig kraftig, og vil fortsette å gi operatørene anledning til å møte kundenes eksploderende krav til dataoverføring i det de allerede har av spektrum, sier Chris Pearson, leder for 4G Americas, i en kommentar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.