BEDRIFTSTEKNOLOGI

Super­maskinen bak Avatar

Gir enorm regnekraft til verdens råeste spesialeffekter.

Kinoaktuelle Avatar lovprises for sine spesialeffekter, som er generert ved superanlegget til Weta Digital i New Zealand.
Kinoaktuelle Avatar lovprises for sine spesialeffekter, som er generert ved superanlegget til Weta Digital i New Zealand.
23. des. 2009 - 12:38

Weta Digital har for lengst skrevet seg inn i filmhistorien, med sine viktige bidrag til store kinosuksesser som Ringenes Herre-trilogien, Legenden om Narnia, King Kong med flere.

Selskapet, som holder til rett utenfor Wellington i New Zealand, har siden starten i 1993 bygget opp en formidabel maskinpark.

Spesialeffektene i dagens filmer krever en enorm regnekraft, og her får filmskaperne og kunstnere de kraftige verktøyene de trenger. Det er her magien blir til, som i den visuelt svært imponerende kinoaktuelle filmen Avatar.

Nettstedet Information Management har besøk selskapet og tatt en nærmere kikk på anlegget, et datasenter på rundt 930 kvadratmeter.

Her finner man over 4000 bladeservere fra Hewlett-Packard av typen BL2X220c, fordelt over 34 rack. Til sammen dreier det seg om nærmere 40.000 prosessorkjerner og 104 terabyte arbeidsminne.

Alt utstyret er tettpakket og knyttet sammen med 10-gigabit fiberforbindelser mot en lagringsklynge fra BluArc og NetApp som rommer tre petabytes med data.

Lokal lagring fremheves som spesielt nødvendig av selskapets systemadministrator, for å sikre nok båndbredde til de dataintensive visuelle effektene. Hele anlegget er vannavkjølt.

Systemet opptar for tiden plassene 193-197 på listen over verdens 500 kraftigste supermaskiner, rett bak Stallo-anlegget til Universitetet i Tromsø.

Under den siste hektiske måneden av Avatar-produksjonen skal datasenteret har jobbet kontinuerlig døgnet rundt, med prosesser som flyttet syv-åtte gigabytes med data i sekundet.

Sluttproduktet og selve filmen er imidlertid langt mindre plasskrevende enn de enorme datamengdene som ble flyttet frem og tilbake under skapelsesprosessen; kun 12 megabytes per bilde. Hvert sekund ferdig film består av 288 megabyte eller 17,28 gigabyte per minutt.

Siden starten i 1993 er Weta Digital nominert til Oscar fem ganger, og har vunnet filmbransjens gjeveste utmerkelse ved fire anledninger. Det skulle ikke forundre oss om de vinner igjen i mars 2010.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.