FORBRUKERTEKNOLOGI

Super turbo-3G åpner i Tokyo

Telefoner og tjenester er klare når Tokyo oppgraderer sitt 3G-nett, til ti ganger norsk 3G.

25. aug. 2006 - 09:19

Den japanske nettoperatøren NTT DoCoMo åpner et nytt mobilnett i Japans hovedstad Tokyo, 31. august. Nettet heter Foma High Speed. Det tilbyr nedlasting i 3,6 Mb/s, og opplasting i 384 kb/s. Det er en oppfølger til dagens turbo 3G-nett Foma («Freedom of Mobile Access») som tilbyr nedlasting i opptil 1,8 Mb/s.

Foma og Foma High Speed bruker begge en WCDMA-utvidelse kjent som HSDPA – High Speed Downlink Packet Access.

Foma High Speed skal være tilgjengelig i alle Japans storbyer i løpet av mars 2007, og dekke 90 prosent av landet innen mars 2008.

Salget av de første telefonene som kan brukes i super turbo 3G-nettet startet i går. Det dreier seg om en NEC-telefon som DoCoMo kaller N902iX (bildet). Den er utviklet i samarbeid mellom NEC og Panasonic, og baserer seg på Linux-varianten fra MontaVista.

Telefonen har blant annet to skjermer, to kameraer, biometrisk sikkerhet, en svært avansert mediespiller, en e-postklient, og en nettleser som kan ha fem faner åpne samtidig. Den er tilrettelagt for flere elektroniske betalingssystemer som er i bruk i Japan.

Blant andre tjenester som telefonen er forberedt på, og som er klare i Foma High Speed, er en musikktjeneste som lar brukere laste ned filer i løpet av natten, «push»-tjenester for nyheter og værvarsling, og «push to talk».

Den første super turbo 3G-mobilen veier 133 gram.

I Norden er Finland først ute med HSDPA-nett: Her er går nedlastinger i 1 Mbit/s. Når Norge får HSDPA, er fortsatt i det blå.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.