BEDRIFTSTEKNOLOGI

Superallianse utvikler felles standard for programvarekonteinere

Tar utgangspunkt i markedsledende teknologi.

Docker-teknologien danner utgangspunktet for standardene som skal utarbeides av Open Container Project.
Docker-teknologien danner utgangspunktet for standardene som skal utarbeides av Open Container Project. Bilde: Open Container Project, Docker og digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. juni 2015 - 11:33

En rekke teknologi- og nettskyleverandører kunngjorde i går at de har gått sammen om å skape en åpen standard for programvarekonteinere. Dette er en virtualiseringsmetode for å kjøre applikasjoner i isolerte kontainere på toppen av et felles operativsystem.

Docker-støtte: Også Amazon med konteiner-tjeneste 

Docker

Slik konteinerteknologi har vekket stor interesse de siste årene, spesielt etter at Docker kom på banen i 2013.

Nå mener tydeligvis bransjen at tiden er inne for å etablere felles og åpne standarder for slike virtuelle konteinere. Og ikke overraskende er det Docker-teknologien som vil danne grunnlaget for det hele.

Selskapet Docker har nemlig donert konteinerformatet, runtime-kode og spesifikasjonene sine til Open Container Project (OCP), som standardiseringsprosjektet heter.

Les også: Windows Server skal få konteinerstøtte 

Partnere

Det er Linux Foundation som er vert for prosjektet, som sponses av Apcera, Amazon Web Services, Cisco, CoreOS, Docker, EMC, Fujitsu, Google, Goldman Sachs, HP, Huawei, IBM, Intel, Joyent, Mesosphere, Microsoft, Pivotal, Rancher, Red Hat og VMWare.

Mange av disse har også tidligere kunngjort interesse eller støtte for Docker-teknologien.

Det er litt ekstra interessant at CoreOS er blant deltakerne, for selskapet kunngjorde sent i fjor høst at det skulle lage en alternativ konteinerløsning, Rocket, basert på App Container-spesifikasjonen (appc). Dette arbeidet pågår fortsatt, men CoreOS gjorde det klart allerede i fjor høst at det ikke hadde noen planer om å legge ned støtten for Docker.

– Da CoreOS etablerte App Container-spesifikasjonen, var målet vårt å ha godt designet spesifikasjon for programvarekonteinere, som er modulbasert, sikker og flyttbar på tvers av plattformer, sier Alex Polvi, CEO og medgründer av CoreOS, i en pressemelding.

– Den generelle suksessen og adopsjonen av konteinere avhenger av en åpen, veldesignet spesifikasjon. I dag slår vi oss sammen med Docker og andre bransjegiganter i et forsøkt på å forene dette målet.

Bakgrunn: Docker får konkurranse 

Målet

OCP skal etablere et sett med felles, minimalistiske standarder omkring konteinerteknologi, samtidig som at det tas hensyn til at flere av medlemmene allerede har startet på en slik innsats.

Det vil være medlemmene av Dockers libcontainer-prosjekt som skal lede OCP-prosjektet, sammen med to medlemmer fra appc-prosjektet.

Blant de veiledende prinsippene for å OCP-arbeidet er at standardene ikke skal være bundet til høyerenivå-entiteter som en spesifikk klient eller instrumenteringsstack.

Standardene skal heller ikke være tett tilknyttet noen spesifikk, kommersielle leverandør eller prosjekt. Dessuten skal teknologiene som spesifiseres, være flyttbar på tvers av et stort utvalg av operativsystemer, maskinvare, prosessorarkitekturer, offentlige nettskyer og lignende.

Det er ventet at det første utkastet til spesifikasjonen vil bli utgitt innen to til tre uker.

VMware: Satser på OpenStack og åpne konteinere 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.