BEDRIFTSTEKNOLOGI

Superbatteri lades på få minutter

Nå kjøper Intel seg inn i oppstartsbedriften.

Slik illustrerer selskapet sitt kommende 3D-batteri. Fra tidligere har de beskrevet at teknologien kan gi batterier til for eksempel mobiltelefoner som kan lades fullt opp på fem minutter.
Slik illustrerer selskapet sitt kommende 3D-batteri. Fra tidligere har de beskrevet at teknologien kan gi batterier til for eksempel mobiltelefoner som kan lades fullt opp på fem minutter.
11. des. 2015 - 14:38

En oppstartsbedrift spunnet ut av Colorado State University i USA utvikler det som kan bli verdens første 3D-batteri.

– Det er mange selskaper som forsøker å forbedre visse deler av litium-ion-batteriteknologien, men vi bestemte oss for å redesigne hele arkitekturen. Så langt er resultatene lovende.

Slik omtaler Prieto Battery Inc. sin patenterte oppfinnelse, som ifølge dem selv kommer til å revolusjonere oppladbare batterier. Etter flere års arbeid begynner de kommersielle planene å ta form.

Kobber-skum

Sentralt står et kobber-skum, dekket av et tynt lag med legeringen Cu2Sb, altså kobber i kombinasjon med halvmetallet antimon. Det er metoden for å påføre dette substratet i en elektrokjemisk prosess de har patentert.

Resultatet er en tørr, porøs struktur bestående av 98 prosent luft eller tomrom. Fordi dette gir et overflateareal som skal være 60 ganger større enn det man finner i tradisjonelle, todimensjonale litium-ion-batterier, mener selskapet at energitettheten blir mye høyere.

Fordi batteriet ikke har flytende elektrolytt unngår de bruk av giftstoffene ordinære batterier har. Det er miljøvennlig og produksjonsprosessen skal være mye rimeligere.

Stort bruksområde

Ørsmå kobberledere utgjør anoden i en tredimensjonal struktur i et slags skum.
Kommersielt skal produktet være egnet til alt mulig fra smarttelefoner til el-biler, med høy kapasitet og en ladetid på få minutter.

– Prietos batterier kan raskt lagre opptil to ganger så mye energi per volum som konvensjonelle batterier, og helt uten risiko for overoppheting som dessverre litium-ion-batterier kan rammes av, skriver MIT Technology Review.

Prieto Battery Inc ble startet i 2009 med bakgrunn i forskning og teknologi utviklet ved Colorado State University i USA. Tre år senere hadde investorer skutt inn rundt 5,5 millioner dollar i risikokapital.

Gründeren er Amy Prieto (41), som også har en doktorgrad i uorganisk kjemi fra University of California i Berkeley fra 2001.

Selskapet har tidligere vært omtalt av våre kolleger i Tek.no for noen år siden.

Intel på eiersiden

Senest i forrige måned innledet Prieto et samarbeid med brikkegiganten Intel, som har investert et ukjent pengebeløp i batterioppstarten, som for tiden også aktivt leter etter flere investorer til enda en emisjon.

– En skum-anode som erstatter grafitt-anoder i vanlige batterier kan være klar for markedet mot slutten av 2016. Et komplett batteri er ventet innen 2018, sier Amy Prieto til MIT Technology Review.

Her kan du se en eldre video av selskapets batteriteknologi:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.