Superbillig MP3-butikk under etterforskning

En russisk nettmusikkbutikk som selger hele CDer til rundt 10 kroner, trues nå med stengning.

En russisk nettmusikkbutikk som selger hele CDer til rundt 10 kroner, trues nå med stengning.

digi.no har tidligere omtalt to russiske musikk-nettbutikker som er underlig billig og nå har russisk politi plukket opp tråden.

Allofmp3 skiller seg fra iTunes og andre konkurrenter på flere måter. Brukerne kan selv velge hvilket filformat musikken skal lagres i. Blant formatene som støttes, er MP3, AAC, OGG, WMA eller med en tapsfri algoritme, altså med samme kvalitet som på original-CD-en.

For det andre kan brukerne også velge hvilken bitrate musikken skal kodes med - opptil 384 kbit/s. Høyere bitrate gir som kjent bedre kvalitet på musikken.

For det tredje betaler brukeren for mengden data som lastes ned, ikke per låt eller album. Dette betyr at musikkfiler med høy kvalitet eller lang varighet koster mer enn musikkfiler med lavere kvalitet eller kort varighet.

Prisen per MB er satt til to amerikanske cent per megabyte. En CD komprimmert til 50 MB koster dermed rundt 10 kroner. Og nedlastningen går lynraskt.

Butikken fremstår ikke som en ren piratside, for man har avtale med Visa og andre kredittkort. Ifølge informasjon som står på nettstedet, er alt materialet i MediaServices' prosjekter tilgjengelig på Internett i henhold til "Licence # LS-3M-02-36 fra Russian Multimedia and Internet Society". MediaServices er selskapet som står bak Allofmp3.

Det hevdes at det betales lisensavgift for alt materialet på nettstedet i henhold til den russiske føderasjonens lover om opphavsrett og relaterte rettigheter. En leser har tipset digi.no om at lovverket gjør at Allofmp3 bare betaler en Tono-ligende avgift som om de skulle ha spilt av musikken på radio.

I dette intervjuet med nettstedet Museekster forklarer innholdsansvarlig i Allofmp3, Vadim Medved'ev, hvordan lisensbetalingen foregår.

Musikkbransjeforeningen IFPI hevder nå at denne juridiske forklaringen ikke holder vann. Den russiske grenen av IFPI har lenge klaget til Moskva-politiet og endelig fått dem til å etterforske Allofmp3, skriver Cnet. Politiet anbefaler den russiske statsadvokaten å tiltale musikkbutikken. Beslutningen faller innen 7. mars.

Men det kan være langt frem til en stenging av Allofmp3. Først skal det komme en tiltalte, så skal rettssaken opp og så skal Allofmp3 tape.

Russland har lenge vært kritisert for å ha et svært avslappet forhold til rettighetsspørsmål - både når det gjelder programvare, musikk og film. Anslag viser at kanskje så mye som 90 prosent av alle Windows- og Office-brukere i Russland ikke har betalt.

Det finnes også en lignende spansk musikknettbutikk, weblisten.com, som hevder de har rettigheter til å selge musikk på nettet til lave priser.

Til toppen