Superbillig projektor - med hake

Med en ny Epson-projektor presser Elkjøp prisene ned til TV-nivå. Men det er èn hake.

Det er harde tider i IKT-bransjen, men dette kommer kundene til gode i form av raskt fallende priser på en rekke typer produkter. Et av dem er video-projektorer, der det for noen år siden var vanskelig å finne noe til under 20.000-25.000 kroner.

I mars omtalte digi.no et tilbud fra Elkjøp som sendte den enkle Epson-projektoren EMP-30 ned til 9995 kroner.

Nå kutter Elkjøp - med Epsons hjelp - vekk to tusen kroner på prislappen. Med en prislapp på 7995 kroner åpner EMP-30 muligheter både for små bedrifter og mange hjemmebrukere som hittil har kviet seg.

- Vi mener vi er med på å drive innovasjonen ved å tilby nye produktgrupper til folkelige priser, sier Scott Engebrigtsen, informasjonssjef i Elkjøp til digi.no.

Med en lysstyrke på 800 ANSI lumens og en oppløsning på 1024x768 bildepunkter, hevder Epson at dette er mer enn nok til både hjemmekino og PowerPoint, og du trenger ikke å skru av lyset i rommet.

For mange som ikke skal bære den rundt er vekten på 2,9 kilo mindre interessant. På bare 1,8 meters avstand får du et bilde som tilsvarer en 60- tommers skjerm (152 cm fra hjørne til hjørne).

Dessverre er det èn vesentlig hake som potensielle kjøpere må ta med i regnestykket. De som har eid projektorer en stund har fått erfare at den sterke lampen inne i maskinene er merkelig dyre - ofte 4000-5000 kroner.

På spørsmål fra digi.no, bekrefter Dag Inge Larsen, markedsansvarlig for projektorer hos Epson Norge, at Epson ikke har klart å senke prislappen på lampen i takt med de andre komponentene.

Prisen for en lampe utgjør derfor nesten halvparten av prisen på EMP-30 - hele 3750 kroner.

- Det er dessverre liten konkurranse på lamper og vi har ikke klart å få ned prisen, sier Larsen til digi.no.

Skal du bruke projektoren mye, blir det dyrt. For lampen som står i EMP-30 er i snitt oppgitt til å vare i 1500 timer. Det tilsvarer fire timers bruk hver dag i ett år. Så må du ut med 3750 kroner.

- Vi mener at en projektor ikke er en erstatning for en TV i hjemmemarkedet. Vi tror de fleste beholder TV-en og bruker en projektor til film, gjerne fordi TV-en ikke er en widescreen-modell, forteller Larsen.

For aktive brukere blir dermed en dyrere modell kanskje billigere i lengden. Epson tilbyr EMP-TW10 for 11.490 kroner, men lampen varer hele 3000 timer kjørt i kino-modus og koster mer beskjedne 2250 kroner å bytte.

Den lave prisen gjør dessuten at du ikke får toppmodellenes lave viftestøy og høye kontrastfaktor. Kontrastfaktoren forteller hvor flink projektoren er til å vise frem fargen sort. Lav kontrastfaktor skaper grått/blått der det skulle ha vært sort.

EMP-30 har en kontrastfaktor på 1:400, mens dyrere modeller som har 1:1500 eller 1:2000.

;