Superbillig trippelnett til Oslo-boere

Med ADSL2 slår Firstmile til med et skikkelig pakketilbud for Oslo-boere.

Med ADSL2 slår Firstmile til med et skikkelig pakketilbud for Oslo-boere.

Bredbåndsaktøren Firstmile forbereder nye ADSL2-baserte pakketilbud til kunder i Oslo og Akershus. Daglig leder Marius Rønningen regner med at ADSL2 vil være tilgjengelig fra sommeren av, og håper tilbudene kan være på plass allerede fra oktober.

Firstmile var tidligere kjent som en tjeneste under ZyXEL. 1. januar ble den skilt ut som eget selskap, og er finansiert av det taiwanske selskapet Sealand Invest.

Firstmile har vært operativt i vel ett år og har investert 20 millioner i å bygge ut fiber i hele Oslo-området og Akershus øst for Oslo. Nå skal ytterligere 20 millioner kroner investeres i Bærum og Asker som er neste byggetrinn. Asker skal være ferdig utbygget innen åtte uker.

Firstmile har i dag rundt 2.000 kunder, men forventer opptil 15.000 i inneværende år. Årsaken er ADSL2-teknologien som ble en ITU-standard i fjor. ADSL2 gir både langt større båndbredde og lengre rekkevidde.

ADSL2 kommer i tre versjoner: ADSL2, ADSL2+ og ADSL2++. Standard ADSL2 gir en båndbredde på opptil 12 Mb/s. ADSL2+ øker kapasiteten til opptil 3 Mb/s oppstrøms, og hele 24 Mb/s nedstrøms, mens ADSL2++ kan gi hele 48 Mb/s nedstrømskapasitet.

– Vi har en betaversjon av teknologien allerede i dag, men har ikke lov til å legge det i telenettet før vi får tillatelse fra Telenor, sier Rønningen.

Han håper å få godkjent en løsning i sommer, slik at et produkt vil kunne tilbys fra 1. oktober. Han antyder et prisnivå på rundt 495 kroner per måned for gratis lokale tellerskritt, Internett, tv og video på forespørsel. Tv-signalet vil kreve rundt 5 Mb/s.

Rønningen utelukker ikke en annen spennende løsning: Bare bredbånd og telefon til en pris rett under 200 kroner i måneden.

Prisen på begge pakkene framstår som svært konkurransedyktige. Kunden slipper den faste avgiften på fasttelefon, det vil si 180 kroner per måned. Med gratis lokale tellerskritt, anslår Rønningen en samlet besparelse på 250 kroner. Løsningen med bare telefon og bredbånd innebærer med andre ord nærmest gratis bredbånd.

– Ettersom vi eier infrastrukturen og fiberet selv, er det kun på selve kobberparet den siste biten inn til kunden vi trenger å leie fra Telenor som er 74 kroner på delt aksess, framholder Rønningen.

Konkurrenter uten egen infrastruktur må betale langt høyere avgifter til Telenor, fra 220 kroner per kunde og oppover, avhengig av hastighet. Det er tilfellet for blant andre BlueCom, som tilbyr bredbåndsaksess til bare 279 kroner, og som selv må betale 249 kroner for leie av infrastruktur og kobber hos Telenor.

– Vi er stolte over at vi er den eneste operatør som har ren mørk fiber og gigabit Ethernet i hele nettet som det kan kjøres uendelig trafikk over. Per i dag kjører vi 1000 Mb/s, sier Rønningen.

Til toppen